Bursa de la Sibiu se apropie cu încă un pas de lansarea pieţei la vedere, un competitor direct al pieţei de la Bucureşti, după autorizarea funcţionării Depozitarului Sibex de către CNVM.
Competiţia dintre pieţele de tranzacţionare din România a devenit tot mai acerbă. În timp ce Bursa de Valori Bucureşti (BVB), printre altele, măreşte limita de variaţie zilnică a unor acţiuni listate şi îşi majorează lichiditatea pieţei la termen prin introducerea de formatori de piaţă (market-makeri) pentru perechile valutare, Bursa de la Sibiu – Sibex – introduce instrumente noi de tranzacţionare şi porneşte activitatea depozitarului propriu.
Lansarea Depozitarului Sibex, destinat decontării şi compensării tranzacţiilor de pe viitoarea piaţă la vedere de la Sibiu, este însoţită de incidente. Autorizaţia de înfiinţare a unui nou depozitar a fost emisă de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) în luna martie, iar Banca Naţională (BNR) a dat o autorizaţie prealabilă în iulie. Depozitarul Central Bucureşti, care acoperă activitatea BVB, a contestat înfiinţarea unui nou depozitar, bazându-se pe legea din 2007, care a obligat toate societăţile de registru din acel moment să înfiinţeze un singur depozitar. Cererea a fost respinsă de cele două instituţii, CNVM şi BNR, iar Depozitarul Central a contestat în instanţă.
CNVM a emis săptămâna trecută şi ultima autorizaţie necesară, cea de funcţionare a Depozitarului Sibex. Cum reprezentanţii Comisiei au arătat că prezenţa a doi depozitari va îmbunătăţi concurenţa, acţiunea BVB în instanţă are puţine şanse de reuşită. Ceea ce, pentru bursa de la Sibiu înseamnă apropierea de lansarea unei pieţe la vedere (spot), pe care să se tranzacţioneze ca şi pe cea de la Bucureşti. „Primirea autorizaţiei de funcţionare a Depozitarului Sibex este un mare pas înainte pe care bursa sibiană îl face în demersul implementării pieţei spot“, spune Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex. „Sperăm ca piaţa acţiunilor să fie operaţională în acest an, după ce, în prealabil, vom efectua o serie de teste cu platforma Global Vision de la Trayport“, a adăugat acesta.
Până la apariţia competitorului direct pentru BVB, Sibex lansează noi instrumente de tranzacţionare. Contract For Diference (CFD – contract pentru diferenţă) este ultimul tip de tranzacţie lansat la Sibiu, dar foarte utilizat pe pieţele OTC (Over The Counter – pieţe organizate şi reglementate de o bancă de investiţii sau de o societate de brokeraj.) „În media financiară internaţională, CFD-urile sunt la modă, contractul oferind avantajele unei investiţii în acţiuni fără să deţină acţiunile respective“, arată Mugur Anghelache, introducing broker.
Riscuri mari, câştiguri pe măsură
CFD-urile nu reprezintă o noutate pentru investitorii autohtoni care tranzacţionează pe pieţele internaţionale. Este însă pentru prima oară când aceste instrumente au la bază evoluţiile unor acţiuni din ţara noastră, câştigul sau pierderea depinzând de evoluţia acestora de la BVB. Titlurile utilizate ca activ suport pentru CFD-urile de la Sibiu sunt cele ale BRD, Băncii Transilvania, SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia, Petrom şi Broker Cluj.
Pe lângă avantajul dat de posibilitatea primirii de dividende, în cazul în care emitentul a acordat dividendele în perioada deţinerii, contractele sunt tranzacţionate în marjă, adică suma necesară deschiderii unui contract este doar o fracţiune din valoarea acestuia. Evident, aşa cum profitul este multiplicat de efectul de levier, şi pierderile sunt majorate, riscurile fiind mult mai mari. Un alt avantaj important este absenţa scadenţei, contractele fiind închise doar prin deschiderea unei tranzacţii de sens contrar celei iniţiale (o cumpărare este închisă prin vânzare şi invers).
Totodată, este posibilă şi vânzarea în lipsă sau „short“, adică punerea unei mize pe scăderea cotaţiei. Şi BVB încearcă să introducă acest tip de operaţiune pentru piaţa la vedere, însă va fi nevoie de un regulament ce va fi supus în prealabil dezbaterii publice. Ceea ce înseamnă că apariţia „short“ va mai dura.
Sperăm ca piaţa acţiunilor să fie operaţională în acest an, după ce, în prealabil, vom efectua o serie de teste cu platforma Global Vision de la Trayport.
Teodor Ancuţa, Preşedinte Sibex