Luni dimineață, pe 9 decembrie, deputatul Claudiu Năsui a anunțat că Elena Lasconi va rămâne candidatul USR la alegerile prezidențiale ce vor avea loc anul viitor.
Elena Lasconi rămâne candidatul USR la prezidențiale
Claudiu Năsui a evidențiat necesitatea consolidării unității între forțele politice de dreapta pentru a o sprijini pe Lasconi. Acesta a pus accent pe faptul că rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, anulate de Curtea Constituțională a României (CCR), au scos în evidență riscurile asociate creșterii influenței forțelor extremiste.
„Eu vă pot confirma că, potrivit forurilor statutare din USR, doamna Lasconi rămâne candidatul nostru. Ce vor face alți parteneri din coaliție, evident, nu știu să vă răspund. Depinde de calculele lor politice. Cred însă că trebuie să ne unim în spatele unui candidat care să reprezinte forțele, dacă nu europene, măcar pe cele de dreapta.
Având în vedere cum arată rezultatul după primul tur, cred că este nevoie de ceva unitate ca să nu mai avem riscul unui tur doi în care să intre extremiști sau în care să fie pericolul acesta care să planeze asupra României”, a declarat el într-un interviu pentru RFI.
Referitor la sprijinul oferit de PSD pentru Elena Lasconi, deputatul a declarat că este firesc ca partidul să continue să o susțină, ținând cont de faptul că aceasta a beneficiat de sprijinul oficial al social-democraților în turul al doilea al alegerilor care au fost ulterior anulate.
„Aici (n.red. în privința susținerii pentru Lasconi din partea PSD) ar trebui PSD-ul să răspundă. Dar, având în vedere că au susținut-o, cel puțin oficial, pe doamna Lasconi în turul doi care a fost anulat, până la urmă, aș zice că ar trebui s-o susțină în continuare. Trebuie să fie susținută persoana care atrage cele mai multe voturi”, a afirmat acesta.
Când vor avea loc alegerile prezidențiale
Amintim că vineri, pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât, în unanimitate, anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Conform deciziei CCR, procesul electoral va fi reluat integral. Guvernul are obligația să stabilească o nouă dată pentru alegeri și să refacă toate etapele necesare, incluzând strângerea de semnături, depunerea și validarea candidaturilor, desfășurarea campaniei electorale și organizarea ambelor tururi de scrutin.
Daniel Fenechiu, senator al Partidului Național Liberal (PNL), a explicat consecințele deciziei CCR, subliniind că anularea primului tur al alegerilor implică reluarea integrală a întregului proces electoral.
„Eu cred că în momentul ăsta trebuie să analizăm foarte bine ce s-a întâmplat. E cel mai important lucru, să fim convinși că decizia Curții este o decizie corectă și pe lege și să ne pregătim, da, fără îndoială, de un nou proces electoral pentru că în articolul 2 al comunicatului care reia dispozitivul hotărârii Curții, asta spune CCR – că Guvernul trebuie să stabilească un nou calendar electoral.
Asta înseamnă că Guvernul va da o nouă hotărâre de guvern, data alegerilor și un nou calendar electoral.”
Liberalul a precizat că toate etapele procesului electoral vor fi reluate de la zero, explicând că un calendar electoral include toate activitățile, începând cu adoptarea hotărârii de guvern care stabilește data alegerilor și până la desfășurarea turului al doilea. El a menționat că aceste etape includ strângerea de semnături, depunerea și validarea candidaturilor.
Fenechiu a estimat că alegerile nu ar putea fi organizate mai devreme de luna martie. La rândul său, Petre Lăzăroiu, fost judecător al CCR, a explicat că reluarea integrală a procesului electoral este obligatorie și că acest lucru va necesita timp. Mai multe puteți citi aici.