Producătorul austriac de plăci ceramice Lasselsberger a anunţat că firmele locale ale grupului îşi vor menţine şi anul viitor vânzările consolidate în 2008 şi 2009, la circa 150 mil. lei, prin creşterea exporturilor, în condiţiile unei scăderi a pieţei autohtone de 10%.

„Obiectivul nostru pentru 2010 este menţinerea cifrei de afaceri, în lei, la nivelul din acest an”, a declarat Eduard Măcărescu, directorul comercial al Lasselsberger România, una dintre cele două companii controlate de grupul austriac în România, alături de Sanex Cluj-Napoca.

El a afirmat că Lasselsberger intenţionează să-şi păstreze în 2010 cota de piaţă la 37% şi să-şi dubleze ponderea exporturilor în totalul afacerilor, de la 5% la 10%, în condiţiile unei scăderi estimate ale pieţei de plăci ceramice de 10%. Prognoza legată de evoluţia pieţei în 2010 are la bază lipsa proiectelor imobiliare cu finalizare anul viitor.

Piaţa plăcilor ceramice a scăzut la 25 mil. mp în 2009

„Piaţa plăcilor ceramice va totaliza anul acesta sub 25 milioane de metri pătraţi, comparativ cu aproximativ 40 milioane de metri pătraţi în 2008. În valoare, în 2008 piaţa a însumat circa 1,2 miliarde de lei, în timp ce anul acesta valoarea pieţei se învârte în jurul a 750 milioane de lei”, suţine reprezentantul Lasselsberger. Principalele pieţe de export ale subsidarelor Lasselsberger sunt Bulgaria şi Grecia.

Principalii factori care au contribuit la menţinerea cifrei de afaceri a grupului în ultimii doi ani au fost majorarea numărului de distribuitori şi prezenţa în toate marile reţele de bricolaj.

Măsuri anticriză: optimzarea stocurilor şi consolidarea portofoliului

Printre măsurile luate de grup în România, în contextul crizei, se numără optimizarea stocurilor prin lichidarea celor vechi şi consolidarea portofoliului. Lasselsberger a închis în acest an unitatea de producţie pe care o opera în Bucureşti şi unde lucrau peste 300 de persoane, urmând să relocheze o parte din echipamente la cealaltă fabrică a grupului, de la Cluj-Napoca.

Linia de producţie (fosta Cesarom) funcţiona în cadrul fabricii pe care Lasselsberger a vândut-o grupului spaniol Roca în 2006. Grupul austriac a închis, la sfârşitul anului trecut, o altă unitate de producţie, pe care o opera în Lugoj.

Lasselsberger a anunţat în luna iulie că are în vedere o investiţie într-o fabrică nouă, proiect care ar putea fi iniţiat în 2012, dacă piaţa va reveni în 2011. Măcărescu apreciază că principala condiţie pentru revenirea pieţei construcţiilor în 2011-2012 este reluarea creditării.

„În 2009 investiţiile s-au canalizat în producţie şi în resurse umane. Pentru 2010 principalele investiţii vor fi legate de deschiderea de noi linii de producţie în Cluj şi de magazine noi”, a mai spus Măcărescu.

SURSA: Mediafax