‘Este vorba, într-adevăr, şi de o decizie politică, însă punctul central al deciziei este că, deşi noua taxa a fost anunţată încă de anul trecut, proprietarii de maşini vechi nu au înţeles îndeajuns sistemul. În acest caz, nu au avut timp suficient să îşi vândă autovehiculele. Un alt argument a fost acela că foarte multe persoane vor să vândă maşinile vechi, dar taxa pe care trebuie să o achite cumpărătorul depăşeşte valoarea autovehiculului. Într-adevăr, există şi multe situaţii aberante’, a precizat Ministerul Mediului.
Prevederea notificată în noua Lege privind taxa de poluare auto prin care pentru toate autovehiculele înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 trebuia plătită taxă, a fost amânată pentru un an, a precizat, luni, pentru AGERPRES, Ministerul Mediului.
Potrivit sursei citate, decizia a fost luată la întâlnirea de luni a Coaliţiei de guvernământ, urmând ca miercuri, în şedinţa de Guvern, să fie înaintată o Ordonanţă de urgenţă care să modifice Legea intrată în vigoare din 13 ianuarie 2012.
‘În Coaliţie, s-a decis amânarea pentru un an de zile a prevederii din Legea privind taxa auto, prin care toate maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 trebuia să fie taxate. Cel mai probabil, în şedinţa de miercuri în Guvern, va fi supusă adoptarea Ordonanţei de Urgenţă care va modifica Legea’, conform MMP.
Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau taxa auto, cum mai este cunoscută, precum şi normele de aplicare a acesteia, a intrat în vigoare începând din data de 13 ianuarie, la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial şi la două zile după aprobarea în Guvern a normelor care fac posibilă punerea în practică a actului normativ.
Taxa de poluare urma să fie aplicată atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care se înmatriculau pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă, aceasta fiind suportată de către cumpărător.
Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. Sumele pentru restituire sunt prevăzute în bugetul Fondului pentru Mediu şi se ridică la peste 200 de milioane lei.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost iniţiată de MMP, după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat vechea taxă auto ca fiind discriminatorie.