Procuror-șef european, Laura Codruța Kovesi, a obținut victoria în procesele cu CSM după decizia definitivă de astăzi a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Curtea a respins recursurile Consiliului Superior al Magistraturii privind deciziile anterioare.
Actual procuror-șef european, Laura Codruța Kovesi, a câștigat toate procesele în care era acuzată de Inspecția Judiciară a CSM. De când a fost demisă de la șefia DNA, Kovesi a avut de înfruntat nu mai puțin de 44 de verificări disciplinare.
Decizie definitivă a ÎCCJ în acest proces
În hotărârea definitivă de luni, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ultimele recursuri ale Consiliului Superior al Magistraturii privind deciziile anterioare, care o absolveau pe Laura Codruța Kovesi de orice vină.
„Respinge recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva încheierii din 24 noiembrie 2021 şi a hotărârii nr. 14P din 8 decembrie 2021 pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în materie disciplinară, în dosarul nr. 1/P/2018, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 septembrie 2022”, se arată în minuta deciziei.
Acesta a fost cel de-al patrulea și ultimul recurs al Inspecției Judiciare respins luni de ÎCCJ.
Inspectorii de la CSM au acuzat-o pe fosta șefă a DNA că ar fi desemnat, ca membru al unei echipei de control, un magistrat aflat într-o stare de incompatibilitate, precum și de inserarea într-un comunicat de presă a unor pasaje din înregistrările unor discuţii purtate la sediul DNA Ploieşti, transmite stirileprotv.ro.
Ce acuzații i-au fost aduse
Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, la data faptei procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ”pentru nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a informaţiilor de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, abatere disciplinară prevăzută de articolul 99 litera j) din Legea 303/2004”.
”Inspectorii judiciari au reţinut că procurorul a inserat în comunicatul de presă nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, despre care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei şi care constituiau probe într-un dosar înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”, preciza la acea vreme Inspecţia Judiciară într-un comunicat.