Procurorul Mihai-Eduard Ilie de la Parchetul General a clasat dosarul în care fosta Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) începuse urmărirea penală împotriva fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi.
Procurorul Mihai-Eduard Ilie de la Parchetul General a clasat dosarul în care fosta Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) începuse urmărirea penală împotriva fostei șefe a DNA Laura Kovesi, în prezent șefa Parchetului European.
Laura Codruța Kovesi a scăpat
Dosarul viza constituire de grup infracțional organizat în modalitatea coordonării și complicitate la represiune nedreaptă sub formă participației improprii, în legătură cu modul în care DNA l-a trimis în judecată pe fostul procuror general al Parchetului Curții de Apel Ploiești, Liviu Tudose, alături de fostul adjunct al Parchetului Curții de Apel Ploiești, Aurelian Mihăilă, fostul deputat Sebastian Ghiță, fostul șef al IPJ Prahova Viorel Dosaru, și fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas. Toți au fost achitați definitiv de Înalta Curte.
Este vorba despre un dosar fabricat de parchetul anticorupție într-o perioadă de apogeu a abuzurilor Binomului DNA-SRI, Binom care funcționa în baza Protocolului din 2009 PICCJ-SRI semnat de Laura Kovesi și șeful operativ al SRI de la acea dată Florian Coldea, scrie Luju.
Procurorul Ilie nu infirmă acuzațiile
Dosarul în care Laura Codruța Kovesi avea calitate de suspectă a fost închis de procurorul PICCJ Mihai-Eduard Ilie la 16 noiembrie 2022, prin ordonanță dispusă în cauza nr. 133/P/2022, ajunsă la Secția de urmărire penală din Parchetul General după desființarea SIIJ.
Cel mai important aspect este însă că soluția de clasare față de Laura Kovesi nu a fost dată pe motiv că faptele pentru care a fost pusă sub urmărire penală nu au existat sau nu au fost probate, ci soluția de clasare este întemeiată pe motiv de presecriptie. Practic, procurorul Mihai-Eduard Ilie nu infirmă în ordonanță să niciuna dintre acuzațiile reținute de SIIJ.
Niciuna dintre constatările SIIJ nu a fost contrazisă de procurorul PICCJ Mihai-Eduard Ilie, care nu a dispus clasarea cauzei pe motiv că „fapta nu există” (art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedura penală), „fapta nu este prevăzută de legea penală sau nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege” (art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de procedura penală) ori „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea” (art. 16 alin. 1 lit. c din Codul de procedura penală).
Procurorul Mihai-Eduard Ilie a închis dosarul Laurei Kovesi în temeiul art. 16 alin. 1 lit. f) din Codul de procedura penală: „a intervenit prescripția”.
Procurorul Ilie a stabilit că acțiunea penală nu mai poate fi exercitată, întrucât fapta de constituire de grup infracțional organizat s-a prescris în 2021, iar fapta de complicitate la represiune nedreaptă la 21 iunie 2021.