Laura Codruța Kovesi prezintă un bilanț al Parchetului European în Consiliul JAI
În cadrul Consiliului JAI, se anticipează adoptarea unor concluzii pe teme precum drepturile fundamentale și combaterea traficului de droguri. Laura Kovesi, șefa Parchetului European, va prezenta un raport al activității procurorilor europeni.
Alte subiecte discutate vor include combaterea abuzului sexual asupra copiilor, combaterea traficului de droguri, combaterea corupţiei, drepturile fundamentale și stadiul lucrărilor Parchetului European, conform consilium.europa.eu.
În ceea ce priveşte spaţiul Schengen, Comisia îşi va prezenta, pe 13 iunie, Pachetul Schengen 2024 privind starea spaţiului de liberă circulaţie. Miniştrii de interne vor defini apoi „priorităţile pentru ciclul Consiliului Schengen 2024-2025”.
Se aşteaptă ca, la 40 de ani de la crearea spaţiului Schengen, miniştrii să aprobe Declaraţia Schengen, reafirmând angajamentul de a asigura funcţionarea eficientă a spaţiului de liberă circulaţie în fața provocărilor actuale şi viitoare. În acest context, miniştrii vor evalua implementarea interoperabilităţii sistemelor informatice pentru combaterea criminalităţii şi securitatea frontierelor.
Va fi lansat un sistem informatic pentru Schengen
Sistemul de intrare/ieşire (EES), un sistem informatic automat pentru înregistrarea resortisanţilor ţărilor terţe care călătoresc în scopul unei şederi scurte, va fi lansat în toamna anului 2024. Pe 24 mai 2024, Consiliul a aprobat Codul frontierelor Schengen, care introduce posibilitatea adoptării de măsuri la nivelul UE pentru a restricţiona accesul resortisanţilor ţărilor terţe în UE în cazul unei urgenţe de sănătate publică de amploare.
Regulamentul va intra în vigoare în a 20-a zi de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va fi direct aplicabil în toate țările UE.
În ceea ce privește combaterea abuzului sexual asupra copiilor, la 13 iunie va avea loc o discuție privind migrația, în contextul în care, pe 14 mai 2024, Consiliul a adoptat Pactul privind migrația și azilul, reprezentând o reformă cuprinzătoare a cadrului juridic al UE în materie de azil și migrație.
Normele trebuie adoptate în maximum doi ani
Statele membre au la dispoziţie doi ani pentru a implementa setul respectiv de norme. Tot pe 13 iunie, în cadrul unei sesiuni publice, preşedinţia Uniunii va informa miniştrii de interne despre stadiul lucrărilor privind o propunere legislativă de combatere a abuzului sexual asupra copiilor.
Această propunere de act legislativ al UE ar impune companiilor de internet obligaţia de a alerta autorităţile în legătură cu cazurile de abuz sexual online asupra copiilor detectate pe platformele lor. Un centru al UE, a cărui înfiinţare este planificată, ar urma să sprijine autorităţile care acţionează în urma rapoartelor privind abuzurile sexuale asupra copiilor și să colecteze și să facă schimb de expertiză și bune practici în materie de prevenire și sprijinire a victimelor.
Pe 13 iunie se aşteaptă adoptarea de concluzii privind un raport publicat de Europol în aprilie 2024, care cartografiază reţelele infracţionale cu grad ridicat de risc, după ce preşedinţia va prezenta un raport cu privire la progresele înregistrate în combaterea traficului de droguri şi a criminalităţii organizate, potrivit Agerpres. Laura Kovesi va prezenta bilanțul activității Parchetului European (EPPO).
Miniștrii vor adopta concluzii
În cea de-a doua zi a reuniunii, pe 14 iunie 2024, preşedinţia UE va urmări să obţină un acord referitor la un mandat de negociere (abordare generală) privind o directivă pentru combaterea corupţiei.
Propunerea, care modifică şi actualizează legislaţia actuală a UE în această privință, se bazează pe trei piloni principali: prevenire, detectare şi sancţiuni. Noutatea sa principală constă în faptul că, pentru prima dată la nivelul UE, aceasta reuneşte într-un singur act juridic norme privind corupţia atât în sectorul public, cât şi în cel privat.
Tot pe 14 iunie, cu privire la drepturile fundamentale, se aşteaptă ca miniştrii justiţiei să adopte concluzii privind consolidarea şi protejarea dezbaterilor democratice libere, deschise şi în cunoştinţă de cauză.
Concluziile vor sublinia importanţa libertăţii de exprimare şi de informare, care sunt sub presiune din cauza intensificării discursurilor de incitare la ură şi a dezinformării, și vor aminti rolul important al organizaţiilor societăţii civile, jurnaliştilor şi apărătorilor drepturilor omului în protejarea şi promovarea acestor libertăți. În acest context, preşedinţia va prezenta şi un raport intermediar privind punerea în aplicare a Convenţiei de la Istanbul, la care UE a aderat în 2023.
Nu în ultimul rând, pe 14 iunie 2024, procuroarea-şefă europeană, Laura Kovesi, va prezenta un raport privind activităţile Parchetului European (EPPO).