Procurorul-șef european, Laura Codruţa Kovesi, a cerut, joi, ridicarea imunității a doi membri ai Parlamentului European. Mai exact, este vorba despre Eva Kaili și Maria Spyraki, ambele implicate într-un scandal de corupție.

Laura Codruța Kovesi a luat inițiativa

„Astăzi, în conformitate cu procedurile prevăzute de dreptul Uniunii, procurorul-șef european a solicitat ridicarea imunității doamnei Eva Kaili, membră a Parlamentului European, și a doamnei Maria Spyraki, membră a Parlamentului European.

Pe baza unui raport de investigație primit de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), există suspiciuni de fraudă în detrimentul bugetului UE, în legătură cu gestionarea indemnizației parlamentare și, în special, cu remunerarea asistenților parlamentari acreditați.

În conformitate cu legislația națională aplicabilă, doamnele Kaili și Spyraki au dreptul la prezumția de nevinovăție.”, se arată într-un comunicat al Parchetului European.

Parlamentul European este zguduit de un răsunător scandal de presupusă corupție de când Eva Kaili, socialistă în vârstă de 44 de ani şi unul dintre vicepreşedinţii instituţiei, a fost reţinută vineri la Bruxelles. De asemenea, a zguduit grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) din cadrul adunării, a doua grupare ca mărime din organismul de 705 membri care reunește partide de centru-stânga din întregul bloc.

Eva Kaili este suspectată că a fost plătită de Qatar pentru apărarea intereselor acestui emirat care organizează în prezent Campionatul Mondial de Fotbal.

Parlamentul European a reacționat

De asemenea, Parlamentul European a avut, joi, o reacție legată de scandalul de corupție în care sunt implicați doi membrii ai instituției.

„Parlamentul a reacționat la acuzațiile recente prin modificări imediate și solicitări de măsuri pentru a elimina lacunele din normele de transparență existente. În urma dezbaterii de marți, Parlamentul a adoptat o rezoluție privind suspiciunile de corupție din partea Qatarului și necesitatea unei mai mari transparențe în instituțiile UE, cu 541 voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri.

Eurodeputații sunt consternați de acuzațiile recente potrivit cărora deputați, foști deputați și angajați PE sunt implicați în acte de corupție, spălare de bani și participare la un grup infracțional organizat și sprijină cooperarea deplină a Parlamentului cu ancheta în curs, constatând că sistemele interne nu au reușit să prevină corupția. De asemenea, ei denunță presupusele încercări de influențare din partea Qatarului, care constituie ingerințe străine grave în procesele democratice europene.” a transmis Parlamentul European, într-un comunicat.