23 de magistraţi sunt candidaţi pentru a fi procurorii „curajoşi” ai lui Kovesi
Procuroarea româncă a vizitat Bulgaria la începutul lunii iunie, pentru a exercita presiuni asupra procurorului general bulgar, Ivan Gheşev, şi a Consiliului Judiciar Suprem (CJS) pentru a fi numită întreaga cotă de 10 procurori europeni delegaţi.
Exact aceşti oameni vor ancheta infracţiunile în numele Parchetului European, la faţa locului, în Bulgaria. Kovesi ţine ca CJS să aleagă magistraţi „experimentaţi, îndrăzneţi şi curajoşi” pentru această poziţie, dar CJS a demonstrat o lungă perioadă de timp că nu vrea să completeze cota bulgară, în urma eşecului iniţial, notează mediapool.bg.
În prezent, Bulgaria participă la conducerea Parchetului European prin procurorul european Teodora Gheorghieva. Anchetele în Bulgaria trebuie să fie făcute de zece procurori europeni delegaţi, însă Colegiul Procurorilor din cadrul CJS, controlat de procurorul-general Ivan Gheşev, a reuşit să dea doar patru, care au fost aprobaţi de Kovesi – Dimităr Belicev, Boiko Kalfin, Svetlana Şopova şi Veronica Trifonova. Ceilalţi candidaţi au fost respinşi, pentru că nu corespund criteriilor de calificare şi experienţă.
Kovesi s-a dus personal la Sofia
Ulterior, Colegiul Procurorilor a sistat procedura de completare a celor şase poziţii libere, fără a spune când intenţionează să îşi facă treaba. Acest lucru a însemnat un risc pentru activitatea Parchetului European în Bulgaria, iar Laura Codruța Kovesi s-a dus personal la Sofia pentru a îi explica asta lui Gheşev.
„Nimeni nu va putea interveni în activitatea lor (a procurorilor delegaţi care vor lucra în Bulgaria). Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea”, a spus Kovesi, în cadrul vizitei sale în Bulgaria.
Ea l-a asigurat că va dezvălui public orice încercare de a pune presiune pe procurori și de a interveni în investigații, inclusiv încercările de intervenţie din partea politicienilor. Asigurările ei au reușit să determine 15 procurori bulgari, 2 anchetatori și 6 judecători să-şi depună actele pentru funcție.
Este posibil ca prin poștă să sosească şi alte candidaturi şi după termenul final de depunere a actelor, precizează CJS. Mandatul procurorilor europeni delegaţi este de cinci ani, cu posibilitatea de a fi prelungit.
Candidaţii trebuie să fie judecători, procurori sau anchetatori în funcţie, să fi dobândit statutul de inamovibilitate; să fie evaluaţi cu „foarte bine” la ultima atestare; să aibă cel puțin 8 ani de vechime juridică şi să nu aibă mai mult de 58 de ani.
Sursa foto: Parchetul European