O declarație a Biroului procurorului public european (EPPO, Parchetul European) publicată pe website-ul instituţiei, arată că în cursul zilei de luni, EPPO a primit din Bulgaria mai multe rapoarte privind acuzaţii grave de fraudă cu fonduri UE şi corupţie sistemică, cazuri în care sunt implicate oficialităţi de rang înalt.

În acest sens, la momentul actual au loc investigații. ”Sunt în desfăşurare investigaţii. Nu vor fi date alte detalii suplimentare pentru a nu periclita rezultatul investigaţiilor. Dacă vreo informaţie adiţională poate fi făcută publică, vom face acest lucru în mod proactiv”, menţionează declaraţia citată.

Nu este prima oară când Bulgaria intră în vizorul EPPO. În urmă cu doar câteva zile. Laura Codruța Kovesi a tras un semnal de alarmă după o vizită pe care a făcut-o în Bulgaria.

Ea a spus că a primit un număr record de plângeri și că pe această bază a început anchete în peste 120 de cazuri. Procurorul general european a oferit mai multe detalii la sfârșitul întrevederii sale cu premierul bulgar Kiril Petkov.

Kovesi, despre situația din Bulgaria

„Am primit un număr record de plângeri și pe baza aceasta am început anchete în peste 120 de cazuri”, a anunțat, la sfârșitul întrevederii sale cu premierul bulgar Kiril Petkov, procurorul general european Laura Codruța Kovesi. Ea efectuează o vizită de două zile în Bulgaria, la invitația premierului bulgar, cu care a avut deja o discuție de mai bine de o oră, informează Dnevnik

În același timp, Kovesi mai anunța atunci și că raportul anual va fi publicat la sfârșitul săptămânii, sau la începutul săptămânii următoare, în care vor fi informații și statistici privind procesele și anchetele pe care le are Parchetul European din fiecare țară.

Kovesi a mai menționat că semnalele sunt legate de diferite infracțiuni – fraude cu fonduri europene, licitații publice, informații privind utilizarea abuzivă a subvențiilor agricole, încălcări în domeniul construcțiilor, precum și fonduri de redresare după criza COVID-19.

Ce responsabilități are EPPO?

Menționăm că deși Parchetul European ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul lui 2020, instituția şi-a început activitatea la 1 iunie 2021. În ceea ce privește responsabilitățile, EPPO este instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Patru dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene – Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda – au ales să nu participe la EPPO, în timp ce Danemarca are un opt-out de la spaţiul de libertate, securitate şi justiţie (AFSJ).

Referitor la situația membrilor, fiecare dintre cele 22 de ţări participante are un procuror european în cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-şef european, funcţie deţinută în prezent de procurorul român Laura Codruţa Kovesi. Fiecare stat participant are cel puţin doi procurori europeni delegaţi, care conduc investigaţii în ţara lor.