Laura Codruța Kovesi a dat prima lovitură chiar la granița cu România. În acest moment s-a deschis primul dosar al Parchetului European în Bulgaria. În cauză este vizat un expert şef de la Fondul pentru Agricultură din Bulgaria, care a fost prins cu mită în luna septembrie a anului trecut. Informația a fost furnizată de postul public de radio BNR, citat de Rador.
La Tribunalul Penal Specializat a avut loc deja prima ședință. Acest prim pas a a fost anunţat de echipa condusă de procurorul-şef european, Laura Codruţa Kövesi. Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost reţinut la o benzinărie de lângă Plovdiv cu suma de 5.000 de leva (circa 2.500 de euro) în bancnote marcate în timpul unei operaţiuni comune a Procuraturii regionale şi Ministerului de Interne.
Potrivit procuraturii, angajatul Fondului pentru Agricultură a şantajat un producător agricol din satul Stroevo din Plovdiv – Bulgaria, care solicitase acordarea unor scheme de ajutor de la Fondul Agricol de Stat.
Parchetul European, detalii despre lovitura începutului de an
Parchetul European a comunicat doar iniţialele inculpatului, T.D. şi a precizat că se află în arest de la începutul lunii septembrie 2021. Verdictul în dosar este aşteptat în următoarele luni, potrivit Parchetului European.
În context, trebuie amintit că presa franceză a lăudat-o la începutul acestui an pe Laura Codruța Kovesi, catalogând începutul acestei noi instituții ca fiind unul promițător. Structura europeană, a cărei idee a început încă din 1997, dar care și-a început activitatea în iunie 2021, a pornit sute de investigații și a primit deja mii de rapoarte de infracțiuni.
Laura Codruța Kovesi, lăudată în presa franceză
La un an de la înființare, această nouă structură de investigație, Parchetul European, a declanșat numeroase anchete și a permis reținerea provizorie a unui fost ministru croat pentru deturnare de fonduri europene. Istoria acestui organism european își va aminti că acesta este primul condamnat al noului Parchet European.
La 22 noiembrie 2021, un fost primar al unui orășel din estul Slovaciei a fost condamnat la trei ani de închisoare și o interdicție de cinci ani privind o funcție publică pentru tentativă de delapidare. Sumele implicate au fost limitate, doar 93.000 de euro și acești bani nu au putut fi ridicați deoarece documentele false au fost detectate la timp. Toată treaba a fost foarte simplă și fostul primar a pledat vinovat, transmite Le Monde.
A apărut pentru prima dată în 1997, ideea unui procuror centralizat pentru a lupta împotriva fraudei cu fonduri europene și a durat mult până la concretizare.
Dar, după ani de discuții alimentate de scandalurile de corupție îngropate de justiția națională, Procurorul European și-a început în sfârșit activitatea la 1 iunie 2021, când Laura Codruța Kovesi, 48 de ani, a preluat șefia acestei noi instituții cu sediul la Luxemburg.