Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, a făcut un avertisment care cutremură organizațiile criminale din Europa. Kovesi cere mai multe fonduri și mai multe puteri. Iată ce plănuiește să facă!
Laura Codruța Kovesi declară război traficaților de droguri din UE
Laura Codruța Kovesi ocupă funcția de procuror-șef în cadrul Parchetului European. Din această poziție, ea solicită mai multe fonduri și mai multă putere pentru a declanșa o ripostă împotriva traficaților de droguri și a organizațiilor criminale din Uniunea Europeană.
Astfel, Kovesi caută să obțină mai multe atribuții și resurse financiare sporite. Totul, pentru a intensifica lupta împotriva traficului de droguri în cadrul UE.
Laura Codruța Kovesi a făcut această cerere după ce traficanții de droguri au început să se orienteze către furtul din fondurile Uniunii Europene. Ea și-a arătat hotărârea de a contracara această tendință.
„Nu veți dormi bine” – Acesta este avertismentul transmis de procurorul general către infractorii care își îndreaptă atenția tot mai mult către Uniunea Europeană și fondurile sale, precizează publicația Politico.eu.
După doi ani de la preluarea funcției de prim-șefă a Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kövesi a observat o schimbare de strategie din partea mafioților.
Se pare că aceștia și-au îndreptat atenția către subvențiile UE și către frauda cu TVA, potrivit sursei menționate.
„Nu există o țară curată din această perspectivă. (…) Europa pierde peste 50 de miliarde de euro pe an numai cu acest tip de infracționalitate”, anunță Kovesi.
Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat de către procurorul român, de la biroul din Luxemburg.
Sub conducerea sa, o echipă formată din 135 de procurori investighează în prezent infracțiuni transfrontaliere ample care au legătură cu fondurile Uniunii Europene.
Șefa Parchetului European vrea să stopeze fenomenele de crimă organizată de la nivelul UE
Laura Codruța Kovesi anunță că unul dintre obiectivele principale ale infractorilor mecanismul de redresare și reziliență, creat în urma pandemiei Covid-19.
Acesta este folosit pentru a distribui sume masive cu scopul de a ajuta țările să-și revină. EPPO investighează în prezent sute de astfel de cazuri.
„Ori de câte ori există crimă organizată, cum ar fi o piață mare pentru cumpărarea de droguri ilegale, există o corupție generalizată… și nu există o țară curată din această perspectivă. (…)
Cred că EPPO este cel mai bun instrument pentru ca Europa să se implice în lupta împotriva acestui tip de infracționalitate”, spune Kovesi.
Cu toate acestea, Kovesi a subliniat că bugetul EPPO trebuie să fie ajustat pentru a reflecta o extindere a rolului său:
„Întreaga arhitectură pusă în aplicare pentru a proteja banii UE trebuie să fie un pic remanierată”, avertizează Kovesi.
Cu toate acestea, un diplomat european a ridicat semne de întrebare cu privire la coabitarea celor două entități, EPPO și OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă), care sunt dedicate combaterii abuzurilor în utilizarea fondurilor UE.
„În timp ce EPPO poate crede cu adevărat că poate argumenta în mod decent în favoarea unui buget mai mare care să îi permită să își facă treaba, ar trebui, de asemenea, să ținem cont de faptul că, probabil, consideră în egală măsură că bugetul mai mare al OLAF nu reflectă neapărat rezultatele sale reale pe teren”, a declarat diplomatul, care a ales să își păstreze anonimatul.
Kovesi afirmă că un aport financiar suplimentar ar facilita crearea unei echipe de investigatori financiari de elită în întregul bloc european.