Laura Codruța Kovesi face ravagii! Decizie uriașă în Europa. Se confiscă totul

Laura Codruța Kovesi

SURSA FOTO: Dreamstime

"Moby Dick" este o anchetă de amploare inițiată de Laura Codruța Kovesi, care se desfășoară în 10 state membre ale Uniunii Europene. Scopul acesteia este combaterea fraudei de TVA, estimată la 520 de milioane de euro. În acest dosar sunt vizate direct inclusiv celebrele grupări mafiote Cosa Nostra sau Camorra din Italia.

„Moby Dick”, ancheta de amploare inițiată de Laura Codruța Kovesi în cadrul Parchetului European, se desfășoară în 10 state membre ale UE și vizează fraude de TVA în valoare de 520 de milioane de euro. Investigația a ajuns recent și în Bulgaria, unde sunt cercetate mai multe grupuri de crimă organizată.

Mandatele de arestare au fost deja emise pentru 43 de suspecți, iar Parchetul European a confirmat că printre aceștia se numără și persoane din statul vecin, aflat la sud de România.

Ancheta „Moby Dick”, desfășurată în 10 state UE

Acțiunea este coordonată de Serviciul Național de Investigații din Sofia. Au fost deja înghețate sute de conturi bancare, proprietăți imobiliare, autoturisme de lux și iahturi pentru a recupera pagubele provocate de fraudele comise.

În cadrul unei operațiuni de amploare desfășurate joi, au avut loc 160 de percheziții în peste 10 țări, la care au participat sute de ofițeri de poliție. Ancheta se extinde în mai multe state membre ale UE, printre care Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Italia, Luxemburg, Olanda, Slovacia și Spania, precum și în țări din afara Uniunii Europene.

În total, sunt investigate 195 de persoane și implicate peste 400 de companii, a anunțat Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi. Conform anchetei, membri ai unor grupuri mafiote au pus la punct o schemă de evaziune fiscală extrem de profitabilă.

Ancheta „Moby Dick” reprezintă un caz de referință pentru activitatea Parchetului European.

 „Am început să tragem un semnal de alarmă cu mult timp în urmă, cu privire la implicarea serioasă a grupurilor criminale organizate periculoase în fraudarea bugetului UE.

Pe lângă pagubele colosale pe care le creează, avertizăm și asupra amenințării la adresa securității noastre intern,e pe care o reprezintă activitățile lor în acest domeniu.

Acum, facem lumină asupra primului astfel de caz major ”, a declarat Kovesi, potrivit mediapool.bg.

Astfel, este pus în aplicare un ordin de înghețare a fondurilor în valoare de peste 520 de milioane de euro, pentru a recupera prejudiciul adus bugetelor UE și celor naționale.

În Italia, autoritățile au înghețat 129 de conturi bancare, au confiscat 192 de proprietăți imobiliare, precum și 44 de vehicule și ambarcațiuni de lux.

SURSA FOTO: Dreamstime

Două lumi criminale distincte

Potrivit lui Kovesi, ancheta „Moby Dick” demonstrează că nu există două lumi criminale distincte: una a infractorilor periculoși, implicați în trafic de droguri și de persoane, și alta a celor cu „guler alb”, care se ocupă de corupție și spălare de bani.

Conform Parchetului European, nivelul de sofisticare și eficiență al acestui sindicat criminal implicat în fraude de TVA este fără precedent.

Între anii 2020 și 2023, sindicatul a emis facturi false pentru vânzări de produse electronice Apple, precum căști și laptopuri, în valoare de peste 1,3 miliarde de euro.

Se pare că au fost utilizate și metode mafiote pentru a rezolva conflictele apărute în interiorul sindicatului criminal, între membrii diferitelor grupuri infracționale.

Escrocheriile legate de TVA sunt comise de infractori care exploatează regulile UE referitoare la tranzacțiile transfrontaliere între statele membre, deoarece acestea sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Pe baza dovezilor adunate, suspecții au înființat firme în Italia și în alte state membre ale UE, precum și în țări din afacerea Uniunii Europene, pentru a comercializa mărfuri.

Aceștia au creat un lanț fraudulos de comercianți care dispar fără să își îndeplinească obligațiile fiscale. Ulterior, alte companii din acest lanț solicită rambursări de TVA de la autoritățile fiscale naționale.

43 de suspecți au fost arestați preventiv

Judecătorul de instrucție al tribunalului din Milano a dispus arestarea preventivă a 43 de suspecți: 34 dintre aceștia vor rămâne în închisoare, iar 9 vor fi plasati în arest la domiciliu.

La cererea Parchetului European, au fost emise șapte mandate europene de arestare pentru suspecți din Bulgaria, Cehia, Țările de Jos, Spania și din țări non-UE. În plus, alți patru suspecți au fost temporar interziși de la desfășurarea activităților comerciale.

Ancheta a fost coordonată de Poliția Financiară Italiană din Varese (Guardia di Finanza din Varese) și Poliția de Stat Italiană (Squadra Mobile di Palermo și Servizio Centrale Operativo), sub supravegherea Parchetului European.

La anchetă au contribuit și poliția financiară italiană din Milano și Palermo. Investigațiile au fost realizate cu sprijinul Europol și al mai multor agenții naționale de aplicare a legii.