Laura Codruța Kovesi își strigă nemulțumirea. Vrea mai mulți anchetatori: Avem bani, dar nu aprobare

Laura Codruța Kovesi trece iar printr-o situație siperată. Fosta șefă a DNA conduce acum Parchetului European. Din această poziție ea a arătat care este cel mai mare neajuns în instituția pe care o reprezintă. Chiar dacă susține că sunt bani, nu există aprobare pentru a depăși impasul în care se află.

Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European, a făcut o serie de declarații explozive într-un interviu acordat The Wall Street Journal. Ea a susținut că are nevoie de încă cel puţin 50 de anchetatori şi că de la 1 iunie şi până acum au fost înregistrate peste 300 de cazuri. Parchetul European (EPPO), stabilit de Consiliul şi Parlamentul European în octombrie 2019, şi-a început activitatea la 1 iunie 2021, după ce, în septembrie 2020, colegiul a depus jurământul în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, la Luxembourg.

„Încă nu avem suficiente resurse. Avem nevoie de mai mult personal, încă cel puţin 50 de persoane aici, în Luxemburg, pentru a putea avea mai mulţi analişti de caz şi investigatori financiari şi pentru a trata toate cazurile pe care le vom primi. Sper că pentru anul viitor vom primi mai multe resurse. Vom lupta pentru asta”, a spus Kovesi în interviul acordat revistei Risk & Compliance Journal, o publicaţie online a The Wall Street Journal, care a publicat vineri extrase pe site-ul său.

Kovesi, în situația de a returna banii

Kovesi a susținut că a primit mai mulţi bani pentru bugetul Parchetului European, dar nu a primit aprobarea de a angaja mai mulţi oameni.

”Nu, ar trebui să folosim banii într-un mod înţelept. Ar trebui să folosim banii pentru a angaja mai mulţi oameni, pentru că avem nevoie de mai mulţi oameni. Aşa că acum mă aflu în situaţia (în care cer organului decizional al EPPO) să returneze nişte bani (Comisiei Europene) pentru că… nu avem aprobarea de a angaja mai mulţi oameni”, a punctat ea.

Kovesi a declarat în interviu că, pe baza regulamentului, Parchetul poate coopera cu oricine are informaţii despre infracţiunile care au fost comise, dacă acestea intră în jurisdicţia sa.

”De exemplu, orice companie privată ne poate trimite rapoarte, informaţii sau plângeri legate de infracţiunile care intră în jurisdicţia EPPO. Avem pe site-ul nostru posibilitatea de a trimite această plângere în cele 22 de limbi ale statelor membre participante”.

Sursă foto: Dreamstime