Într-o declarație publică, Laura Codruța Kovesi susține ferm că asasinarea judecătorului italian antimafia Giovanni Falcone și a altor magristrați importanți, polițiști curajoși și funcționari publici a avut drept scop descurajarea oamenilor de a combate crima organizată.

„Giovanni Falcone a fost victima unei crime hidoase și a devenit un simbol, un punct de referință pentru comunitatea judiciară din Europa. M-a inspirat cu profesionalismul, integritatea și curajul lui”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

„Această zi este însă un prilej pentru noi toți să realizăm ce se întâmplă atunci când organizațiile criminale nu sunt combătute cu cea mai mare hotărâre în orice moment: ele cresc.

Dacă nu luptăm eficient cu acestea, nu doar că otrăvesc comunitățile locale, ci ajung să captureze statul.

Puterea lor este proporțională cu profiturile pe care le lăsăm să le acumuleze în timp.

Ele denaturează economia și ne corup instituțiile doar în măsura în care le permitem acest lucru.

Aceasta este o zi în care să ne amintim ce înseamnă să renunți la statul de drept.

O lume în care criminalii subminează autoritățile legitime este o lume a violenței și a domniei terorii. Treaba noastră este să prevenim asta”, a adăugat Laura Codruța Kovesi.

Cine a fost Giovanni Falcone?

Giovanni Falcone (născut pe 18 mai 1939 și asasinat pe 23 mai 1992) a fost un magistrat italian specializat în instrumentarea delictelor Cosa Nostra.

Acesta provenea dintr-un cartier sărac din orașul italian Palermo, însă a avut o carieră strălucită ca magistrat anti-mafie.

Drept recunoaștere a efortului său în procesele anti-mafie, acesta a fost numit „eroul ultimilor 60 de ani” în revista americană Time Magazine (în 2006).

Giovani Falcone a fost unul din principalii organizatori ai Procesului Maxi, ce a început pe 10 februarie 1986 și s-a terminat oficial pe 16 decembrie 1987.

Din 474 de mafioți acuzați inițial, 360 au fost condamnați pentru crime grave. Un factor cheie în procesul respectiv a fost mărturia lui Tommaso Buscetta, primul mafiot sicilian care a devenit informator.

Tommaso Buscetta a denunțat secretele mafiei sicilienne pentru că a fost impresionat de respectul acordat de Giovani Falcone.

Giovani Falcone a fost asasinat împreună cu soția sa, Francesca Morvillo, și trei polițiști italieni (Rocco Di Cillo, Antonio Montinaro și Vito Schifani) în Capaci, pe autostrada dintre Aeroportul Internațional Palermo și micul oraș Palermo. Nefericitul incident a avut loc pe 23 mai 1992.

Mașina lor a fost aruncată în aer de o bombă care fusese plasată într-un șanț săpat pe marginea drumului.

Crima a fost pregătită de Salvatore Riina pentru a se răzbuna deoarece zeci de mafioți au fost condamnați la închisoare de Giovani Falcone în Procesele Maxi.