Parchetul European va investiga instituțiile care ocolesc sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei
Laura Codruţa Kovesi a anunțat miercuri, 1 martie 2023, că Parchetul European (European Public Prosecutor’s Office – EPPO) va investiga instituțiile europene și cetățenii europeni care ocolesc sancţiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) împotriva Rusiei. Parchetul European are ca mandat să investigheze orice infracţiune care ar aduce un prejudiciu fondurilor Uniunii Europene (UE).
„Este un lucru pe care Comisia ni l-a cerut deja, ne-a întrebat dacă ne putem ocupa de el. Iar răspunsul nostru a fost: ‘Da, putem face acest lucru. Suntem pregătiţi să o facem. Avem procurori specializaţi. Avem birouri în 22 de state membre. Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de criminalitate”, a declarat, miercuri, Laura Codruţa Kovesi în cadrul unui interviu acordat pentru Agenţia France-Presse (AFP).
Potrivit sursei citate anterior, orice decizie de a impune Parchetului European să combată fenomenul de încălcare al sancţiunilor UE impuse Rusiei va fi o decizie politică, luată de liderii statelor membre din UE, însă „nu sunt toţi mari fani ai EPPO”.
Laura Codruța Kovesi, despre statele din UE care nu participă la EPPO
Vă amintim că cinci state din UE (Danemarca, Suedia, Ungaria, Polonia şi Irlanda) au refuzat să participe la EPPO şi nici nu au desemnat un procuror pentru Parchetul European. În ciuda acestui fapt, Laura Codruța Kovesi este precaută şi nu critică statele respectivă, dar ar dori să elimine unele lacune existente în reţeaua sa.
„Ne-am dori să lucrăm cu toţi colegii noştri din aceste cinci state membre din interiorul zonei EPPO, dar aceasta este o decizie politică. Ceea ce sper este că, atunci când vor vedea rezultatele noastre, când vor vedea avantajele pe care le oferă EPPO – rapiditatea investigaţiei noastre, eficienţa investigaţiei noastre – sper că vor fi convinşi că singura soluţie este să adere la EPPO”, a explicat Laura Codruța Kovesi.
În unele capitale din UE există o tendinţă de a vedea utilizarea abuzivă a fondurilor europene drept un fenomen tipic Estului, în condiţiile în care membrii noi ai UE, precum România și Bulgaria, se străduiesc să controleze corupţia, în timp ce Polonia şi Ungaria se împotrivesc supremaţiei legislaţiei a Uniunii Europene asupra dreptului naţional. Cu toate acestea, Laura Codruța Kovesi respinge ideea potrivit căreia statele europene din Est sunt mai corupte, amintind că investigaţii pe scară largă privind escrocheriile cu TVA se află în curs de desfăşurare în Germania şi în Italia.
Există însă şi alţi factori care subminează aplicarea legii la nivel paneuropean, respectiv rivalităţile naţionale şi dispreţul faţă de birocraţia de la Bruxelles, notează sursa citată anterior.
„Ei bine, am auzit în unele state membre că trebuie să fii „patriot” – şi dacă furi banii naţionali este o problemă, dar dacă furi banii UE nu este o problemă, pentru că eşti patriot. Aceasta este o mentalitate greşită, pentru că, în cele din urmă, banii voştri, banii noştri, sunt pentru toţi cetăţenii europeni. Şi trebuie protejaţi toţi banii, pentru toţi cetăţenii europeni”, a punctat Laura Codruţa Kovesi în cadrul acelui interviu.