Lovitura dată de Laura Codruța Kovesi mafiei italiene
Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a dat lovitură grea mafiei din Italia chiar în fieful acesteia. Magistrații au confiscat 54 de milioane de euro.
Parchetul european anticorupţie (EPPO) din Milano (Italia) a anunţat arestarea unei persoane. Alte zece persoane sunt investigate în dosar. Sunt desfăşurate percheziţii în oraşele italiene Milano, Novara, Genova, Roma şi Palermo. Dar şi în Elveţia, în cadrul unei anchete cu privire la o vastă fraudă cu TVA. Prejudiciul acesteia este estimat la aproape 54 de milioane de euro, a anunţat luni Ministerul Public al UE.
Principalul suspect este o companie mare din regiunea italiană Emilia-Romagna. Activitatea principală a acesteia este comerţul în sectorul gazelor naturale, potrivit Parchetului. Procurării nu au menționat numele firmei.
Ancheta a fost deschisă în urma unei sesizări a fiscului italian, Agenzia delle Entrate, şi a fost desfăşurată de Garda Financiară italiană (Guardia di Finanza).
Zeci de milioane de euro au fost confiscați
Investigația se referă la companii care oferă servicii VoIP (Voice over Intranet Protocol). Această tehnologie permite utilizatorilor să efectueze apeluri telefonice vocale pe Internet, cu sedii înRegatul Unit, Italia, Germania, Elveția, Cehia, România.
Parchetul estimează prejudiciul la 53.898.816,69 euro. Sumă a fost confiscată din contul firmei considerate principalul ”beneficiar”. În cursul percheziţiilor, parchetul anunţă că a confiscat bani şi ceasuri de lux.
Parchetul european anticorupţie acţionează ca Minister Public al Uniunii Europene (UE) şi este însărcinat cu anchetarea, urmărirea şi aducerea în justiţie a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
În cursul lunii august, Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a anunțat mai multe percheziții în România. A fost vorba despre o anchetă privind o posibilă fraudă cu fonduri europene, mai multe persoane fiind reținute și duse la sediul EPPO pentru audieri.
Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca și Iași a efectuat percheziții în 17 locații din România, inclusiv în instituții publice.
Perchezițiile au avut loc la domiciliile unor funcționari publici și în șase instituții publice, dintre care patru situate în județul Bacău și două în județul Neamț. Unsprezece persoane au fost aduse la sediul EPPO din Iași pentru a fi audiate.
Funcționarii publici sunt bănuiți că au sprijinit un grup infracțional organizat care face obiectul unei anchete, acceptând depunerea de documente falsificate, eliberând documente false și coordonând pregătirea formală a dosarelor, pentru a justifica plăți din fonduri europene. Perchezițiile fuseseră deja efectuate la începutul acestui an, la 15 februarie 2023.