Escaladează tensiunile dintre Laura Codruța Kovesi și Comisia Europeană. Procurorii europeni au amenințat cu acțiuni în justiție din cauza deciziei acesteia de a reduce bugetul Parchetului European.
Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a inițiat o procedură de soluționare amiabilă cu Comisia Europeană pe 9 aprilie. Acesta este ultimul pas legal înainte de un litigiu.
Laura Codruța Kovesi a inițiat procedura
În cazul în care nu se ajunge la un acord, disputa ar putea ajunge până la Tribunalul General al UE, conform Politico.
Procurorii se tem că nu își vor putea face treaba în mod corespunzător dacă Comisia își va pune în aplicare planul de a reduce bugetul EPPO.
Mișcarea a fost anunțată în februarie și a luat prin surprindere Parchetul European.
Șea EPPO a oferit mai multe informații într-o scrisoare trimisă la începutul lunii aprilie către trei înalți oficiali ai Comisiei.
Ea susținea că decizia Comisiei de a retrage sprijinul IT acordat EPPO riscă să împiedice parchetul să își îndeplinească sarcinile și misiunea.
Suma de bani implicată este de aproximativ 5 milioane de euro
Suma de bani implicată este de aproximativ 5 milioane de euro, conform estimărilor realizate de Parchetul European.
Sursa menționată amintește că aceasta dispută are loc în contextul în care EPPO a preluat recent un caz privind modul în care Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a gestionat achizițiile de vaccinuri împotriva Covid-19.
Comisia Europeană neagă orice încercare de a interveni în independența EPPO. Totodată, a declarat că a susținut în mod constant activitățile EPPO de la bun început.
Autoritatea europeană respinge ferm orice insinuare că decizia Comisiei în procedura bugetară are vreo legătură cu vreo anchetă a EPPO.
Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni
Chiar și așa, tensiunile au crescut în ultimele săptămâni. Kovesi cere în mod public Comisiei să își reevalueze decizia de a reduce o parte substanțială din sprijinul pe care îl acordă echipei EPPO.
Publicația respectivă subliniază că este neobișnuit ca o instituție a UE să amenințe că va da în judecată Comisia. Tensiunea dintre cele două instituții crește de câteva săptămâni.
Această dispută are loc într-un moment în care numărul investigațiilor EPPO a crescut considerabil. Sunt vizate în mod special fraudele legate de Facilitatea de redresare și reziliență a UE, care oferă fonduri UE pentru a stimula redresarea economică post-Covid.