Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a participat la conferința United4Justice, la Lviv, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Este un privilegiu să mă aflu astăzi aici; un privilegiu la care nu aș renunța pentru nimic în lume. Aș dori să le mulțumesc gazdelor noastre, bărbații și femeile libere din Ucraina, pentru că ne apără pe toți cu puterea voinței lor. Întâlnirile ca aceasta contribuie la formarea unei înțelegeri comune a situației.

Prietenii noștri ucraineni au puterea de voință necesară, dar puterea rezistenței lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să îl declarăm și alta este să îl oferim. Una este să ne exprimăm solidaritatea și alta este să exprimăm o soartă comună.”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Kovesi: Dacă Ucraina cade, Rusia nu se va opri

De asemenea, procurorul-șef european este de părere că adevăratul obiectiv al Rusiei nu este câștigarea teritorială, ci împărțirea Europei în sfere de influență, iar acest lucru ar însemna sfârșitul integrării europene.

Potrivit lui Kovesi, Parchetul European poate ajuta autoritățile ucrainene în cadrul investigațiilor privind fraudele care afectează interesele financiare ale UE.

„Nu doar pentru că viețile ucrainenilor sunt sacrificate pentru ca noi, ceilalți, să trăim în pace. Nu doar pentru că, dacă Ucraina cade, Rusia nu se va opri. Nu doar pentru că adevăratul obiectiv al agresorilor nu este. Sunt aici pentru a lua poziție, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical.

În timp de război, corupția este trădare. Noi doi avem aceeași înțelegere a ceea ce este în joc. Mențineți încrederea cu consecvență în lupta împotriva corupției. Am stabilit deja un cadru pentru o cooperare eficientă. Suntem pe deplin aliniați.”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Parchetul European va investiga instituțiile care ocolesc sancţiunile impuse împotriva Rusiei

Laura Codruţa Kovesi a anunțat miercuri, 1 martie 2023, că Parchetul European (European Public Prosecutor’s Office – EPPO) va investiga instituțiile europene și cetățenii europeni care ocolesc sancţiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) împotriva Rusiei. Parchetul European are ca mandat să investigheze orice infracţiune care ar aduce un prejudiciu fondurilor Uniunii Europene (UE).

„Este un lucru pe care Comisia ni l-a cerut deja, ne-a întrebat dacă ne putem ocupa de el. Iar răspunsul nostru a fost: ‘Da, putem face acest lucru. Suntem pregătiţi să o facem. Avem procurori specializaţi.

Avem birouri în 22 de state membre. Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de criminalitate”, a declarat, miercuri, Laura Codruţa Kovesi în cadrul unui interviu acordat pentru Agenţia France-Presse (AFP).