Preşedintele Barack Obama, proaspăt laureat al premiului Nobel pentru Pace, a anunţat în luna martie a acestui an că va trimite un număr de 21.000 de soldaţi în Afghanistan. Însă, conform, unor informaţii apărute în „Washington Post”, Casa Albă a autorizat Pentagonul să trimită încă 13.000 de oameni, fără să mai facă niciun anunţ de presă în acest sens.

Cei 13.000 de care nu a ştiut nimeni până acum sunt forţe de suport ce includ ingineri, personal medical, experţi în intelligence şi poliţie militară.

Astfel, trupele delegate de Obama să plece în Afghanistan se ridică la nivelul de 34.000 de oameni şi nu la 21.000 cum se crezuse iniţial.

Este totuşi interesant că „descoperirea” vine exact la câteva zile de la momentul în care Obama a fost declarat laureat al premiului Nobel pentru Pace, fapt ce a creat numeroase nemulţumiri atât în Statele Unite cât şi în restul lumii.

Cu toate acestea, obiceiul de a nu declara numărul exact de oameni care au ajuns în teatrele de război este destul de înrădăcinat la Casa Albă.

George W. Bush, de exemplu, a declarat că în Irak vor pleca iniţial 20.000 de soldaţi, fără să menţioneze însă şi personalul suplimentar format de încă 8.000 de angajaţi ai armatei americane.

SURSA: „Washington Post”

DETALII:
Citeşte Obama, premiul Nobel pentru speranţa la pace