Lavinia Șandru cere transparență privind anularea alegerilor prezidențiale

Lavina Șandru a afirmat că „nu mai putem trăi în incertitudine. Alegerile trebuie să însemne încredere, nu dubii!”

Ca urmare a deciziei Curții de Apel Ploiești, care a dispus suspendarea hotărârii Curții Constituționale privind anularea alegerilor, Lavinia Șandru, candidata PUSL la funcția de președinte al României, a cerut cu fermitate clarificări oficiale și imediate referitoare la evenimentele controversate care au avut loc în ziua votului.

„Ce s-a întâmplat în ziua turului doi? Alegerile au fost validate și, brusc, anulate. Cine a dat ordinul? Pe ce temei? Românii trebuie să afle adevărul!”, a declarat ea într-o intervenție video publicată pe Facebook.

Aceasta a subliniat că decizia instanței „resetează sistemul” și redeschide discuția privind legalitatea și corectitudinea procesului electoral. Ea consideră că acest moment reprezintă o schimbare semnificativă:

„Democrația nu poate funcționa pe bază de secrete și decizii luate peste noapte. Trebuie să știm tot.”

Lavinia Șandru a solicitat ca instituțiile statului să facă publice toate detaliile referitoare la anularea alegerilor și atrage atenția asupra faptului că această lipsă de transparență erodează încrederea cetățenilor în procesul democratic.

„România nu e un experiment. E o țară europeană, iar cetățenii au dreptul să știe cine le decide soarta. Nu mai putem accepta tăcerea ca răspuns!”, a conchis ea.

Activitatea electorală continuă conform legii

Biroul Electoral Central a emis, joi, un comunicat oficial în care respinge ideea că hotărârea Curții de Apel Ploiești ar avea vreo influență asupra desfășurării alegerilor prezidențiale.

Conform BEC, suspendarea deciziei Curții Constituționale privind anularea turului doi al alegerilor din 2024 „nu își produce efecte”, deoarece „efectele ei s-au materializat deja prin Decizia BEC 2024, care a fost contestată și a rămas definitivă”.

Mai mult, reprezentanții BEC precizează că Ordonanța de Urgență nr. 1/2025 și Hotărârea de Guvern privind organizarea alegerilor „se bucură de prezumția de legalitate”, iar decizia Curții de Apel Ploiești „nu produce niciun efect asupra actualei proceduri de alegere a președintelui României”. Activitatea birourilor electorale va continua fără modificări, în conformitate cu legislația în vigoare.

„Suspendarea Hotărârii CCR nu își produce efecte întrucât efectele ei s-au materializat prin Decizia BEC 2024 care a fost contestată și rămasă definitivă. OUG 1 și HG se bucură de prezumția de legalitate. În aceste condiții, decizia Curții de Apel Ploiești nu are niciun efect. Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României”, a mai transmis BEC.

Mai multe puteți citi aici.