'Washingtonul înţelege şi singur, se pare, că nu este posibilă 'izolarea' Rusiei sau limitarea influenţei ei doar la nivel regional. Nu întâmplător, în acelaşi timp cu retorica agresivă la adresa noastră, administraţia (preşedintelui SUA) Barack Obama nu a încetat dialogul cu noi într-o serie largă de probleme-cheie', a afirmat Lavrov, în interviul pentru Limes, citat de RIA Novosti.
De multe ori, la iniţiativa SUA a fost continuat dialogul cu Rusia, căreia i-a fost cerut în mod repetat sprijinul în mai multe probleme, a spus ministrul de externe rus.
Potrivit acestuia, Moscova a propus întotdeauna Washingtonului 'dezvoltarea unor relaţii bilaterale pe baza unui parteneriat corect, fără dictat şi constrângere'.
'Atunci când SUA au decis să meargă spre limitarea cooperării – şi au optat pentru această cale cu mult timp înainte de criza ucraineană pe care preferă să o prezinte ca pretext pentru aceste acţiuni – noi am avertizat că respectivul drum nu duce nicăieri', a spus el.
Astăzi se poate spune cu certitudine că tentativele de creare a unui model de ordine mondială unipolară au eşuat, declară Lavrov, adăugând că asigurarea unei dezvoltări paşnice globale şi combaterea eficientă a ameninţărilor actuale sunt posibile numai prin eforturi colective, pe o bază solidă a dreptului internaţional.
'Se pare că Washingtonul nu a realizat încă inevitabilitatea acestei linii de conduită în afacerile internaţionale (…) preferând 'excepţionalismul' american, încercând cu orice preţ să menţină rămăşiţele propriei hegemonii în lume', a afirmat ministrul de externe rus.
În opinia sa, în relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite este necesar să fie respectat echilibrul de interese. 'Experienţa istorică arată că ţările noastre pot coopera eficient şi pot obţine rezultate atunci când se bazează pe un echilibru de interese şi nu se ghidează după considerente de câştig politic pe termen scurt', a mai spus el, pledând pentru o abordare mai echilibrată şi mai pragmatică în relaţiile dintre Moscova şi Washington.
Sursa: Agerpres