Lavrov: Armele nucleare, singurul răspuns posibil la ameninţările externe semnificative la adresa securităţii ţării noastre

Rusia-Lavrov

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a vorbit despre armele nucleare deținute de Rusia și a reamintit Occidentului necesitatea prevenirii un conflict al puterilor nucleare.

Lavrov susține că deţinerea de arme nucleare protejează Rusia de ameninţările la adresa securităţii sale.

„Deţinerea de arme nucleare este astăzi singurul răspuns posibil la unele dintre ameninţările externe semnificative la adresa securităţii ţării noastre”, a spus Lavrov într-un interviu pentru publicaţia de stat Afaceri Internaţionale, dedicată problemelor de politică externă, diplomaţiei şi securităţii naţionale, interviiu publicat sâmbătă pe site-ul Ministerului de Externe.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a vorbt și el, luna trecută, despre acest subiect. Acesta a declarat că Moscova va trebui să folosească arma nucleară în cazul în care contraofensiva Ucrainei împotriva trupelor ruse va fi un succes.

Lavrov a spus că SUA şi aliaţii NATO riscă să ajungă într-o „situaţie de confruntare armată directă a puterilor nucleare”.

„Credem că o astfel de evoluţie ar trebui prevenită. De aceea trebuie să reamintim existenţa unor riscuri militare şi politice mari şi să trimitem semnale serioase adversarilor noştri”, a spus Lavrov.

Avioane F-16 pentru Ucraina

SUA a aprobat trimiterea de avioane F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos. Acțiunea se va petrece imediat ce instruirea piloţilor este finalizată. Informația a fost dezvăluită de un oficial al Statelor Unite.

Măsura luată de americani vine după solicitările repetate ale Ucrainei privind avioanele de luptă de fabricaţie americană F-16. Armata lui Volodimir Zelenski are nevoie de ele pentru a răspunde eficient în fața superiorității aeriene a Rusiei.

Oficialul american care a oferit detalii a declarat, conform Reuters, că autoritățile SUA au dat asigurări, în mod oficial, Danemarcei şi Ţărilor de Jos că americanii vor grăbi aprobarea cererilor de transfer, ca avioanele F-16 să meargă în Ucraina când piloţii sunt instruiţi. Asigurările au fost cerute de Danemarca şi Ţările de Jos.

Trebuie spus că o alianță formată din 11 ţări ar urma să înceapă, în această lună, să instruiască, în Danemarca, piloţi ucraineni să zboare pe avioanele de luptă F-16. Ministrul Apărării din Danemarca, Troels Poulsen, a susținut în urmă cu două luni că se speră să se vadă ”rezultate” ale instruirii la începutul anului 2024.

Ţările membre NATO Danemarca şi Ţările de Jos au condus eforturile internaţionale de a instrui piloţi şi staff tehnic, a face mentenanţa la aeronave şi în final să permită Ucrainei să obţină F-16 pentru a le folosi în războiul cu Rusia.