Amplasarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa este un exemplu clar de măsuri unilaterale şi de ignorare a intereselor altor state, a declarat - sâmbătă, la Conferinţa pentru securitate de la Munchen - ministrul rus Serghei Lavrov, subliniind că lansatoarele de rachete interceptoare ce urmează să fie desfăşurate în curând de SUA în România şi Polonia sunt interzise de Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie şi mică de acţiune, relatează agenţia de presă TASS.
Desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă comportă "un risc real pentru forţele ruse nucleare de descurajare, iar lansatoarele de rachete interceptoare pe care SUA intenţionează să le amplaseze în curând în România şi Polonia sunt interzise în mod expres de Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie şi mică de acţiune", a insistat Lavrov.
"Orice acţiune care subminează stabilitatea strategică implică inevitabil măsuri de ripostă", a avertizat ministrul rus de externe, adăugând că în acest mod se aduc daune pe termen lung întregului sistem de tratate internaţionale privind controlul armelor, a căror viabilitate depinde de factorul de apărare antirachetă.
"Proiectul apărării antirachetă este o dovadă clară a efectului puternic distructiv al măsurilor unilaterale în domeniul construcţiei militare, întrucât ele sunt contrare intereselor legitime ale altor state", a spus în continuare şeful diplomaţiei ruse.
După cum menţiona recent secretarul american al apărării, Chuck Hagel,"amplasarea de către SUA a unor elemente ale sistemului antirachetă în stadiile unu, doi şi trei ale desfăşurării adaptive şi pe etape a sistemului antibalistic în Europa, inclusiv în România şi Polonia, va acoperi întregul teritoriu al ţărilor europene membre NATO către 2018".
Conform acordului încheiat de Bucureşti şi Washington, 24 de lansatoare de rachete interceptoare ar urma să fie amplasate la Deveselu, în judeţul Olt, lângă Caracal şi la circa 220 km vest de Bucureşti.AGERPRES