Lavrov le-a spus ziariştilor că Donald Tusk 'şi-a cerut scuze' că UE nu a acţionat la fel de repede ca SUA în privinţa Moscovei, în cadrul unei întrevederi cu Barack Obama de luni, deşi astfel de comentarii nu apar în informările Casei Albe sau ale UE despre convorbiri.
Donald Tusk, care nu a răspuns imediat comentariilor lui Lavrov, este fost premier al Poloniei, unul dintre statele care au criticat cel mai mult rolul Rusiei în criza din Ucraina şi un susţinător al unor sancţiuni mai puternice împotriva Moscovei.
'În cadrul procesului de construire a consensului, membrii UE trebuie să definească ei înşişi limitele conduitei pentru oficialii care stau la Bruxelles şi fac declaraţii în numele tuturor celor 28 de state membre', a spus Lavrov.
'Pentru că în prezent se întâmplă că birocraţia UE de la Bruxelles alimentează cu bună ştiinţă confruntarea între Rusia şi Uniunea Europeană', a adăugat el, în cadrul unei conferinţe comune cu ministrul spaniol de externe Jose Manuel Garcia-Margallo, aflat în vizită la Moscova.
SUA, NATO şi UE acuză Moscova că dirijează rebeliunea separatistă din estul Ucrainei, înarmându-i pe rebelii proruşi şi întărindu-le rândurile cu soldaţi ruşi. Rusia a negat în mod repetat o implicare directă, notează Reuters.
Serghei Lavrov a spus că oficiali de la Bruxelles încearcă să complice 'normalizarea legăturilor dintre statele UE şi Rusia, care este dorită de multe ţări, inclusiv de Spania'.
Ministrul spaniol a spus că nu anticipează nicio înăsprire a sancţiunilor economice deja impuse Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina, întrucât armistiţiul fragil rezistă în general în estul acestei ţări.AGERPRES