Lavrov vorbește despre deblocarea cerealelor din Ucraina: Ar fi avut succes dacă ar fi rezolvat problema deminării în Marea Neagră

Așadar, ministrul rus de Externe a spus că încercările Turciei și ale secretarului general al ONU ar fi avut succes de mult timp „dacă Ucraina și stăpânii săi occidentali ar fi rezolvat problema deminării în Marea Neagră”.

„Încercările Turciei și ale secretarului general al ONU ar fi avut succes de mult timp dacă Ucraina și stăpânii săi occidentali ar fi rezolvat problema deminării în Marea Neagră. Încercările de a organiza o coaliție internațională pentru deminarea porturilor din Marea Neagră au ca unic scop să intervină în afacerile regiunii Mării Negre sub auspiciile ONU”, a declarat Lavrov, conform cnn.com

Amintim că ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat joi că este „urgent” să se rezolve criza cerealelor din Ucraina în următoarea lună pentru a evita consecințele „devastatoare”.

Turcia și Rusia, negocieri la Moscova privind problema cerealelor din Ucraina

Anterior, Rusia și Turcia au convenit să continue discuțiile privind un potențial coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale din Ucraina, după discuțiile de la Moscova, au declarat miercuri ministerele rus și turc al Apărării.

Într-o declarație, ministerul turc al Apărării a precizat că o navă turcească de marfă, Azov Concord, a părăsit de asemenea Mariupol în condiții de siguranță ca urmare a discuțiilor și a adăugat că nava a fost prima navă străină care a părăsit portul de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Ucraina este unul dintre principalii furnizori mondiali de grâu, dar transporturile au fost oprite de invazia Rusiei, provocând o criză alimentară la nivel mondial. Moscova a negat responsabilitatea pentru criza alimentară și dă vina pe sancțiunile occidentale pentru lipsuri. Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la ambele părți, precum și la vecinul maritim Turcia, pentru a fi de acord cu un coridor, transmite Reuters.

Mariupol, situat pe coasta de sud a Ucrainei, a căzut sub controlul forțelor ruse și separatiste în luna mai, după un asediu care a durat luni de zile.

În timp ce Moscova dorește ridicarea anumitor sancțiuni occidentale pentru a ajuta la facilitarea exporturilor de cereale și îngrășăminte, Kievul caută garanții de securitate pentru porturile sale pentru a accepta planul condus de ONU. De asemenea, Ucraina a declarat că nu se poate ajunge la niciun acord fără aprobarea sa.