”Din punctul meu de vedere sunt optimist că obiectivul acesta se va putea realiza în cursul acestui an şi aici mă bazez pe contactele pe care le avem cu autorităţile germane de resort. Privind din perspectiva abordării germane am motive să fiu optimist că acest lucru se va realiza în 2011”, a precizat Comănescu.

Diplomatul a subliniat că România se află într-o poziţie favorabilă la Berlin din acest punct de vedere, iar Ungaria, ţară care deţine preşedinţia Uniunii Europene, a anunţat, dar a şi reconfirmat zilele trecute că aderarea României este o prioritate în mandatul său.

”Toate aceste aspecte sunt legate de nivelul de pregătire pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar şi de determinarea României de acţiona, în continuare, din toate punctele de vedere pentru a se ridica la standardele unui stat membru la spaţiul Schengen”, a menţionat diplomatul român.

Lazăr Comănescu consideră că, pe de o parte, toată lumea acceptă că nu se poate face o legătură directă între cerinţele de aderare la această zonă şi alte aspecte care ţin de alte sisteme de reglementări din UE, cum ar fi reforma în justiţie sau lupta împotriva corupţiei.

Pe de altă parte, există opinii potrivit cărora este foarte important să se dobândească certitudinea că în tot ceea ce ţine de sistemul Schengen, de funcţionarea lui, toate condiţiile au fost întrunite, inclusiv cele privind pregătirea resurselor umane.

”Aşa cum au arătat misiunile de evaluare ale Comisiei Europene, România este bine pusă la punct pe aceste aspecte, ceea ce ne arată că există premise că România va intra în acest spaţiu în 2011”, a mai spus Comănescu.
SURSA: Agerpres