Născut în 4 iunie 1949 la Horezu, în județul Vâlcea, Comănescu este căsătorit și are o fiică. A absolvit Facultatea de Comerț Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din București în anul 1972, în același an începând să lucreze în Ministerul de Externe. El este și absolvent al unui curs de civilizație și limbă franceză contemporană a Universității Sorbona.

Lazăr Comanescu este doctor în relații economice internaționale, iar în perioadA 1995-1998 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice. Este, de asemenea, membru al Consiliului Consultativ științific al Institutului European din România, membru al Consiliului științific al Institutului Român de Studii Internaționale, membru fondator al Forumului Europei Centrale-Varșovia și a fost distins, în anul 2000, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofițer.

Totodată, Comănescu este autor de cursuri și manuale universitare printre care "Economia Mondială", "Tehnicile tranzacțiilor economice internaționale" și "Dicționar de relații economice internaționale". S-a remarcat și prin materiale publicate în numeroase reviste românești și străine.

În anul 1972, după absolvirea facultății, și-a început cariera de diplomat în Ministerul român de Externe, până în anul 1982 activând în Departamentul Organizații Economice Internaționale.

Lazăr Comanescu a lucrat până în anul 1982 la Departamentul Organizații Economice Internaționale. Timp de opt ani, din 1982 până în 1990, a preferat catedra de relații economice internaționale de la Academia de Studii Economice din București.

După Revoluție a revenit în MAE în postul de consilier și din 1993 de ministru-consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles. A revenit în anul 1994, unde a ocupat, până în 1995, funcţia de director al Direcției Uniunea Europeană. În 1995, a fost numit director general, consilier al ministrului afacerilor externe, iar din 1995 până în 1998 a fost secretar de stat în MAE.