"Acest pachet fiscal, probabil, va obliga BNR să facă un salt actual de 180 de grade şi să devină o bancă aciclică. Dacă, până acum, au tot fost scăderi de dobânzi şi aşa mai departe este foarte posibil, pentru a corecta acele excese care se vor întâmpla în economie, să crească dobânda de politică monetară. Şi vă dau numai un exemplu, ca să înţeleagă toată lumea: pe acest trend de consum care vedem că se întâmplă, nu trebuie foarte mult ca preţurile imobiliare să înceapă să crească, nu cu 20%, cu 8% sau cu 10% pe an. Ce credeţi că vor face oamenii care au acum dobânzile de 2% în bancă, care de abia le acoperă inflaţia? Vom asista iarăşi la un "bubble", la o goană spre imobiliare şi acesta este numai un exemplu, o clasă de active. Deci, va fi nevoită Banca Naţională să reacţioneze pentru că se creează bule de această natură", a spus Lazea. 

Economistul-şef al BNR a spus că scăderea TVA şi a accizelor reprezintă o măsură puternic prociclică pentru o economie care deja creşte peste potenţial. Potrivit lui Lazea, creşterea potenţială a României este de 3%, iar "dacă avem o creştere de 4% sau 5% ne situăm peste creşterea potenţială şi ne aflăm în situaţia unui şofer care merge cu maşină la vale şi apasă pe pedala de acceleraţie". 

Acesta a afirmat că un deficit de 3%, care ar putea fi generat de noul Cod Fiscal, este unul normal pentru o vreme de criză, dar în vremuri normale o ţară ar trebui să aibă deficit de 1% sau aproape de zero pentru ca "atunci când vine o criză să se poată duce până la 3%".

AGERPRES