În discursul său cu tema “politica monetară între posibil şi dezirabil”, Valentin Lazea încearcă să arate de ce e importantă politica monetară şi care sunt puterile sale reale.
Astfel, una dintre precizările lui Lazia s-a referit la faptul că, printre obiectivele BNR nu poate fi susținerea deflației deoarece, chiar dacă teoretic puterea de cumpărarea a omului simplu crește în condiții de deflație, cel puțin trei alți factori pot afecta negativ viața omului simplu: existența unui credit care poate crea probleme în condițiile de nemajorare a veniturilor vor fi probleme, angajatorul omului simplu poate avea probleme în caz de deflație, iar problema concedierilor în caz de deflație este din nou o hibă. „Tocmai de aceea, nici o bancă centrală din lume nu țintește deflația.
De asemenea, Valentin Lazea a precizat că, politica monetară nu poate fi substitut pentru reformele economice, dar poate câştiga timp pentru politicieni. “Guvernele nu pot câștiga alegerile promițând că nu scad inflația, dar le pot câștiga dacă promit creștere economic. Tocmai de aceea obiectivele BNR includ și stimularea creşterii economice pe lângă țintirea inflației şi asigurarea stabilităţii financiare”, a comentat Lazea.
Totuși, viceguvernatorul BNR, Cristi Popa, spune că acest principiu nu se aplică și la nemți, de exemplu. După tot ce s-a întâmplat în Germania, aversiunea față de inflație a rămas așa de mare încât, chiar și pentru o promisiune salarială, nemții nu vor fi deciși să sacrifice stabilitatea prețurilor.