În ultimele luni a crescut a raportul credite/depozite în valută, în timp ce raportul dintre creditele în moneda naţională şi depozitele în lei a fost în scădere.
Evoluţia indică faptul că lumea continuă să se împrumute în valută, asumându-şi riscul deprecierii leului, ceea ce înseamnă că ”lecţia crizei a fost uitată de debitori şi de bănci”, a spus astăzi Valentin Lazea, economistul şef al băncii centrale, prezent la Forumul economic 2011, realizat de Cofindustria.
Acesta a reamintit că banca centrală a publicat pe site-ul un proiect de regulament privind creditarea persoanelor fizice. ”Aceste măsuri este posibil să nu fie foarte populare, dar ele sunt luate în acord cu recomandările Uniunii Europene şi ale Băncii Centrale Europene”, a mai spus Lazea.
Noul regulament fixează un avans minim de 30% pentru creditele ipotecare în euro şi de minim 40% pentru alte valute. Totodată, băncile ar trebui să aplice debitorilor teste dure de stres în care să ia în calcul riscul valutar, de dobândă şi de diminuare a veniturilor. O altă propunere este ca împrumuturile de consum în valută să fie susţinute de garanţii în proporţie de 133%.
Microîntreprinderile au cele mai multe restanţe
Potrivit acestuia, creditele acordate de bănci microîntreprinderilor au avut cea mai proastă evoluţie în criză, în condiţiile în care rata împrumuturilor neperformante este de 28% din total pe acest segment. Creditele pentru întreprinderi mici şi mijlocii au o rată a neperformantelor de 16%, în timp ce împrumuturile pentru companii mari o rată de 4%.