Introducerea unei cote progresive de impozitare este „exclusă din start”, într-un mediu în care oamenii bogaţi nu sunt dispuşi să îi sprijine pe ceilalţi, care stau şi aşteaptă serviciile sociale, consideră economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.
„Nu o să fac o recomandare pentru introducerea unei cote progresive pentru că în acest mediu este exclusă din start”, a spus economistul. El a mai spus că un sistem de solidaritate socială nu funcţionează în România.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat săptămâna trecută că România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor.
Premierul Emil Boc a declarat ulterior că menţinerea cotei unice de impozitare de 16% rămâne un obiectiv fundamental al Guvernului.
Venituri inegale
Potrivit lui Lazea, România ocupă locul doi în Europa, după Letonia, din punct de vedere al inegalităţii distribuţiei veniturilor.
„Primul pas spre rezolvarea problemei este înţelegerea faptului că nu există prânz gratuit. Întotdeauna, cineva trebuie să plătească atunci când se fac excese financiare. De regulă, oamenii încearcă pe toate căile posibile să facă pe altcinevca să plătească pentru consumul lor în exces faţă de posibilităţi”, a spus Lazea.
Economistul a arătat că, în general, una dintre strategiile posibile pentru soluţionarea problemelor este redistribuirea veniturilor de la populaţia bogată la cea săracă.
„Cea mai mare parte a populaţiei poate trăi mai bine, în mod sustenabil, dacă există un contract social intern, prin care păturile bogate să accepte să cedeze o parte din veniturile lor păturilor sărace. Aceastea din urmă însă trebuie să dovedească faptul că merită un astfel de sacrificiu”, a afirmat Lazea.
Împrumuturi externe
În ceea ce priveşte apelarea la împrumuturi externe, Lazea a spus că acestea pot de multe ori prea costisitoare.
„Împrumuturile vor trebui însă rambursate şi, de multe ori, costul total al împrumutul excede cu mult beneficiul iniţial”, a spus economistul-şef al băncii centrale, subliniind importanţa investiţiilor străine directe şi a fondurilor nerambursabile europene.
El a menţionat că România a trecut în ultimele decenii de două ori prin faza de recurgere masivă la împrumuturi externe, în perioadele 1965 – 1980 şi 2000 – 2009.
SURSA: Mediafax