Un prim semn de relaxare a politicii monetare se va vedea, probabil, chiar în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) de astăzi, a declarat economistul-şef al băncii centrale, Valentin Lazea.
Lazea a explicat, în cadrul unui seminar, că relaxarea politicii monetare în continuare va depinde de întărirea celor fiscale şi salariale.
El a reamintit despre „erorile de politică ale anului 2008”.
România şi-a creat singură o problemă în 2008
„Mixul de politici econcomice din anul 2008 a fost nefericit, respectiv politică monetară extrem de tare, care să compenseze politicile fiscală şi salarială foarte laxe. Numai în măsura în care politica fiscală şi salarială se vor întări, politica monetară se poate relaxa”, a afirmat Lazea.
El a mai arătat că trebuie să se înţeleagă că România şi-a creat singură o problemă în 2008, respectiv majorarea deficitului bugetar la 5,4%, de care nu avea nevoie.
„Într-un an în care nu aveam niciun fel de apăsare ne-am creat această problemă”, consideră economistul-şef al BNR.
Capitalul străin este indispensabil
Pe de altă parte, Lazea este de părere că pentru repornirea economiei capitalul străin este indispensabil şi a amintit faptul că România are contul de capital complet liberalizat din septembrie 2006, adică atunci s-a angajat să nu pună niciun fel de restricţii la intrarea sau ieşirea de capital.
„Investitorii străini votează cu banii, aleg să vină cu banii în funcţie de politicile care au loc într-un stat, dacă sunt sustenabile sau nu”, a mai spus Lazea.
Majoritatea analiştilor chestionaţi de Mediafax consideră că BNR va reduce marţi dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, în contextul temperării inflaţiei şi scăderii PIB peste aşteptări în primul trimestru, iar unii nu exclud însă şi o scădere mai mare, de până la 0,75 puncte.
SURSA: Mediafax