"A existat un vârf undeva în trimestrul doi al anului trecut, înainte de reducerile salariale aplicate bugetarilor, după care a urmat o uşoară descreştere. Dispar mai multe credite vechi decât se creează credite noi. Se vede şi în structură. Creditele de consum se pare că au scăzut în timp ce creditele pentru locuinţe s-au păstrat în volum absolut. La toate tipurile de credit asistăm la o reducere dobânzii, ceea ce dă temei acelei previziuni potrivit căreia creditarea se va relua. Singurul domeniu unde a existat o creştere a dobânzii, înainte de a exista o scădere, este cel al creditelor pentru consum", a afirmat Lazea.

Referitor la ritmul de deteriorare a calităţii portofoliului de credite acordat populaţiei, economistul-şel al băncii centrale a arătat că acele credite de consum garantate cu ipoteci continuă să se deterioreze în timp ce creditul de consum negarantat are o tendinţă de îmbunătăţire.

"Întrebarea e cum se face ca acel credit de consum care a fost garantat cu ipoteci şi care teoretic ar trebui să fie mai sigur, a ajuns să performeze mai prost decât celălalt, negarantat . Din investigaţiile mere se pare că un răspuns ar fi acela că o mare parte a creditului garantat cu ipoteci s-a făcut în valută, şi în special în franci elveţieni. Deci faptul că a fost garantat, dar a fost garantat într-o monedă care s-a depreciat masiv, respeciv francul elveţian, a dus la acest aparent paradox", a mai spus oficialul BNR.

FinMedia organizează marţi, cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Băncii Naţionale a României (BNR), o conferinţă dedicată sectorului de retail banking.

SURSA: Agerpres