Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că, în opinia sa, aplicarea taxei „Robin Hood”, de supraimpozitare a profiturilor, nu este o decizie optimă, întrucât ar îndepărta şi mai mult băncile străine şi ar însemna o încălcare a libertăţii contului de capital.

„Cred că nu este o decizie optimă cea a taxei «Robin Hood» (supraimpozitarea profiturilor obţinute de băncile străine-n.r.), în primul rând pentru că ar însemna o încălcare a libertăţii contului de capital, la care România a prescris ca precondiţie de aderare la UE. O asemenea taxă nu ar face decât să pună gaz pe foc şi ar îndepărta şi mai tare băncile din ţară”, a spus Lazea.

El a adăugat că o soluţie ar fi ca BNR să primească de la Parlament puteri sporite în relaţia cu băncile comerciale.

„În schimb, aşa cum v-am arătat, dacă legislativul, Parlamentul, va răspunde la propunerea BNR de a îi da acesteia puteri sporite, în sensul de a cere băncilor recapitalizare şi dacă ele nu fac acest lucru să poată BNR să schimbe managementul şi, la limită, acţionariatul băncilor, atunci putem obţine, pe o altă cale, un efect similar”, a afirmat economistul-şef al BNR.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că Guvernul va introduce măsuri dure, precum supraimpozitarea profiturilor obţinute de băncile străine, dacă instituţiile de credit nu îşi vor menţine liniile de finanţare în ţară şi vor încălca astfel înţelegerea convenită la Viena în luna martie.

„Dacă băncile străine, prin reprezentanţele lor din România, nu vor înţelege că au fost la bine alături de români, adică au obţinut profituri extrem de importante în România, în vremuri foarte bune, iar acum, când vremurile sunt dificile, vor povara crizei numai pe umerii românilor şi ei să îşi retragă banii la băncile lor din străinatate, atunci Guvernul nu va sta cu mâinile în sân. Avem posibilitatea să aplicăm mai multe măsuri, care sunt şi în alte părţi ale lumii, precum acea taxă Robin Hood, numită supraimpozitarea profiturilor. Sperăm să nu ajungem la această situaţie”, a spus Boc.

SURSA: Mediafax