Le-au confiscat mașinile! Este decizia momentului în România. La asta nu se aștepta nimeni (VIDEO)

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) arată că a preluat în administrare bunuri mobile și bani în valoare totală de 1.423.822 lei, echivalentul a 287.641 euro. Aceste bunuri au intrat în posesia ANABI prin dispoziția Procurorului European delegat în România.

Pe site-ul oficial al instituției se arată că au fost preluate trei autoturisme – 2 mașini Tesla și o mașină Audi Q8. ANABI arată că a deschis 7 subconturi bancare pe numele suspecților și inculpaților din dosarul penal, în care au fost depuse sume indisponibilizate.

„În temeiul prevederilor Legii nr. 318/2015 – ANABI exercită, printre altele, atribuţii de administrare a sumelor de bani sechestrate, precum şi de administrare simplă a bunurilor mobile sechestrate a căror valoare individualădepăşeşte 15000 Euro.

Principiile după care se desfăşoară activitatea Agenţiei sunt legalitatea, confidenţialitatea, integritatea, autonomia operaţională, celeritatea, eficienţa şi respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale proprietarilor, ale titularilor altor drepturi asupra bunurilor şi ale terţilor”, se arată pe site-ul oficial al ANABI.

Percheziții domiciliare în România și Austria: 12 persoane acuzate oficial

În urma activităților de investigație și a perchezițiilor domiciliare efectuate în România și Austria la 28 iunie 2022, Parchetul European a formulat acuzații oficiale împotriva a 12 persoane pentru:

  • participarea la un grup infracțional organizat,
  • utilizarea sau prezentarea cu rea-credință de documente false sau inexacte ori de declarații incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, obținerea ilegală de fonduri naționale,
  • spălare de bani

Împotriva celor 12 inculpați, dintre care patru funcționari publici, s-a propus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei pentru Drepturi și Libertăți din cadrul Tribunalului Municipiului București.

Inculpații au acționat în moduri ingenioase

Este important de menționat că, pentru a obține fonduri europene și naționale în interes personal, inculpații au acționat în moduri foarte ingenioase. De exemplu:

  • Declararea existenței întreprinderilor mici și mijlocii de producție în casele abandonate sau aparținând persoanelor în vârstă;
  • Utilizarea de fotografii ale aceluiași echipament presupus a fi fost achiziționat în mai multe dosare de proiect depuse pentru obținerea de fonduri;
  • Plata de servicii fictive între societăți controlate de membrii grupului;
  • Angajarea fictivă, doar în scris, în mod repetat, a acelorași persoane în mai multe societăți care au depus documentația în vederea obținerii de fonduri europene sau naționale.
  • Efectuarea de plăți externe către o societate austriacă controlată de membrii grupului sub pretextul achiziționării de echipamente sau pentru facturi cu conținut ireal, se arată pe site-ul oficial al Pachetului European.