În Franţa, de lupta împotriva reţelelor care se ascund în spatele escrocheriilor în serie de pe internet este responsabil Oficiul central de combatere a criminalităţii legate de tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (OCLCTIC), din cadrul Direcţiei centrale a Poliţiei judiciare (PJ). Analizele acestuia au alimentat cel mai nou raport privind structura antimafia al DCPJ, obţinut de Le Figaro.

Astfel, potrivit serviciului de informaţii şi analize strategice privind crima organizată (Sirasco), unitate condusă de comisarul Dimitri Zoulas, "în ultimii ani grupuri de crimă organizată încearcă să recruteze informaticieni victime ale concedierilor, dispuşi să-şi pună competenţele şi cunoştinţele în slujba economiei cibercriminale".

Flagelul escrocheriilor online este, potrivit experţilor din poliţia franceză, "susceptibil să ia şi mai mare amploare în anii care vin". Poliţia judiciară franceză atrage atenţia asupra "ascensiunii unor grupuri criminale organizate şi structurate din Europa de est, îndeosebi din România, ţară ce pare un veritabil centru nevralgic european al criminalităţii". Acolo, "grupuri de infractori specializate în trafic de stupefiante, de automobile sau de prostituate s-au orientat treptat către cibercriminalitate, deosebit de rentabilă şi care prezintă cele mai mici riscuri în plan penal".

De asemenea, potrivit ciberpoliţiştilor francezi, "în Africa de vest se dezvoltă o veritabilă cultură a escrocheriilor online în detrimentul unor victime occidentale", având, spun aceştia, "numeroşi complici în Franţa (aşa-zisele escrocherii "nigeriene)".

Persoanele fizice nu sunt însă singurele victime. Companiile tind să devină ţinte favorite. În acest context, poliţia judiciară a constatat că numărul ciberatacurilor a cunoscut o creştere puternică în 2010. Nici anii 2011 şi 2012 nu au fost scutiţi de acest fenomen. "Toate firme private sunt de acum ţinte ale hackerilor în special pentru obţinerea de date personale. Tehnicile de piraterie sunt din ce în ce mai sofisticate şi sunt folosite într-o tendinţă de globalizare a fraudelor. Mai mult decât oricând, principalul mobil al cibercriminalităţii îl constituie profitul", dau asigurări analiştii de la Sirasco.

"Vânzarea mai ales de date confidenţiale şi infrastructuri de atac (între altele pentru difuzarea de spam-uri) constituie o veritabilă piaţă globalizată", mai constată acest serviciu, creat în 2009 în timpul administraţiei lui Nicolas Sarkozy.

Ciberpoliţiştii francezi conchid că "asistăm progresiv la apariţia de paradisuri informatice unde cibercriminalii pot acţiona netulburaţi", dar remarcă şi o evoluţie pozitivă: "Arătată cu degetul, Africa se dotează treptat cu o legislaţie adecvată".
Sursa: Agerpres