Maghiarii dau năvala în supermarketurile din România

După ce România a intrat în spațiul Schengen, s-a schimbat traficul prin fostele puncte vamale din vestul țării, iar acum maghiarii vin să-și facă cumpărăturile la noi, fiind atrași de prețurile mai mici la alimente.

În parcările supermarketurilor din Oradea, de exemplu, sunt tot mai multe mașini cu numere de Ungaria. Maghiarii spun că economisesc și 300 de lei la fiecare sesiune de cumpărături. De exemplu, un litru de ulei de floarea-soarelui este cu aproximativ 3 lei mai scump în Ungaria decât în România. La fel, cartofii, ceapa și făina sunt mai ieftine la noi. Maghiarii își fac și plinul de combustibil la noi.

La polul opus, în sud, românii merg la cumpărături în Bulgaria. Chiar dacă diferențele de preț nu sunt mari, ei găsesc oferte mai avantajoase. Un român economisește cam 10-15 euro, în funcție de produsele cumpărate. Acolo, pâinea costă doar 3 lei (650 de grame) și motorina este cu 1 leu și 20 de bani mai ieftină decât în România.

Cetățenii maghiari se organizează în grupuri pentru a face cumpărăturile în România

Din cauza raționalizării alimentelor și a prețurilor tot mai mari din Ungaria, mâncarea a devenit scumpă și greu de găsit. De aceea, mulți cetățeni maghiari vin cu mașinile personale în România pentru a face cumpărături mai consistente.

În iunie 2023, a fost creat un grup privat pe Facebook, dedicat celor care doresc să facă cumpărături în Carei, județul Satu Mare. Administratorii grupului monitorizează ofertele din supermarketuri pentru produse alimentare, hrană pentru animale, unelte, haine, mobilier, dar și localuri precum gelaterii și pizzerii.

Grupul îi ajută și pe maghiarii care nu au mașină să găsească un mijloc de transport spre România.

Totul a început în noiembrie 2022

Angajații de la frontieră au explicat că ungurii veneau de mai multă vreme în România pentru cumpărături, dar se limitau în principal la materiale de construcții deoarece erau mai ieftine și de calitate mai bună. Ei treceau granița pentru a cumpăra polistiren sau rigips, de exemplu, dar cam atât.

Situația s-a schimbat începând din toamna anului 2022, când problemele cu inflația din Ungaria au început să se intensifice. Profilul celor care fac cumpărături peste graniță s-a diversificat, iar numărul lor a crescut vizibil.

De atunci, oamenii vin cu familiile și cumpără tot ce au nevoie, de la hârtie igienică și alimente, până la bere și articole de îmbrăcăminte. Aproape toate mașinile se întorc în Ungaria cu portbagaje pline.