În afară de cotidianul francez „Le Monde”, presa străină s-a limitat, deocamdată, doar la simple informaţii cu privire la alegerile prezindenţiale din România.

Într-un articol publicat chiar cu o zi înaintea alegerilor, „Le Monde” face o scurtă dar tranşantă trecere în revistă a doi dintre principalii candidaţi la preşedinţie: Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Adică exact cei care vor merge în turul al doilea.

Băsescu a organizat un referendum pentru a reduce numărul de parlamentari „pe motiv că clasa politică este coruptă şi blochează reformele. Cruciada prezindeţială împotriva unui stat acuzat de corupţie, care a construit succesul lui Traian Băsescu în 2004, îi asigură şi acum simpatia românilor”, notează „Le Monde”. „Candidatul socialist nu are carisma fostului căpitan de navă devenit preşedinte, însă are în spatele lui cea mai bună maşinărie electorală, cea a Partidului Social-Democrat, moştenitorul Partidului Comunist”.

După căderea comunismului, nomenclatura roşie s-a menţinut la putere mulţumită lui Ion Iliescu, cel care a contribuit la căderea cuplului Ceauşescu.

„Lider al unei revoluţii contestate, Iliescu a beneficiat de sprijinul generalului Ion Geoană, care avea controlul subteranului din Bucureşti, locul nevralgic al Revoluţiei”.

„Mircea Geoană, fiul generalului, a cunoscut o ascensiune fulgurantă”, scrie cotidianul, care prezintă câteva date cheie din CV-ul preşedintelui PSD.

SURSA: „Le Monde”