Excentricul prim-ministru britanic a reușit, în special datorită succesului strategiei sale de vaccinare, să-i seducă pe francezii „de jos”.
Criticat la începutul crizei de sănătate, Boris Johnson a reușit în cele din urmă să facă din campania de vaccinare britanică un exemplu. În timp ce strategiile aplicate pentru a face față crizei sănătății au fost semnificativ diferite în Franța și în Regatul Unit, ce părere au francezii despre premierul britanic?
În primul rând, premierul britanic are o rată de notorietate foarte ridicată – 85% – în rândul francezilor. Este deosebit de bine identificat de către pensionari și de directori, precum și de cadre şi profesii intermediare superioare. Această notorietate mare se explică cu siguranță prin personalitatea atipică a fostului primar al Londrei și rolul său de lider în timpul campaniei Brexit, precum și în timpul negocierilor de ieșire din Uniunea Europeană care au urmat, arată Le Point.
Dintre toți francezii, 51% spun că au o părere bună despre Boris Johnson. Un scor important care, dacă ar fi vorba despre un politician francez, l-ar plasa pe Boris Johnson drept al patrulea favorit al francezilor. El ar fi, așadar, a patra și ultima figură politică care depășește 50% de opinii favorabile, în spatele lui Nicolas Hulot., Édouard Philippe și Roselyne Bachelot.
Popularitatea lui Boris Johnson
Această rată de popularitate este cu atât mai impresionantă, cu cât personalitatea șefului guvernului britanic este considerată a fi foarte divizată. O analiză mai atentă a popularității sale indică, de asemenea, existența unor rezerve de opinie favorabile (Boris Johnson ar fi putut fi mai popular dacă ar fi fost mai cunoscut). Într-adevăr, observăm că acea categorie socio-profesională cu cea mai favorabilă opinie (63%) este şi cea cu care are cea mai mică notorietate (79%): clasele muncitoare.
Din punctul de vedere al simpatiei partizane, Boris Johnson pare să adune sprijinul Franței periferice a lui Christophe Guilluy. Obține cele mai bune scoruri printre susținătorii Adunării Naționale (60% opinie bună, din care 13% foarte bună), republicani (59% opinie bună) și Franţa Nesupusă (55% opinie bună). Aceste rezultate sunt în concordanță cu succesele electorale ale lui Boris Johnson în timpul alegerilor legislative din 2019, unde Partidul Conservator a reușit să-și păstreze bastioanele și să cucerească circumscripții puternic ancorate de stânga. Însă el nu reușește să seducă populațiile urbane cu un nivel ridicat de educație. Boris Johnson colectează astfel 57% din părerea proastă în aglomerarea pariziană și 64% în rândul absolvenților de studii superioare.
În ceea ce privește gestionarea crizei sănătății, 74% dintre francezi consideră că liderul britanic a gestionat criza la fel de bine sau mai bine decât Emmanuel Macron și aproape o treime consideră că a gestionat criza mai bine decât omologul său francez. Un scor deosebit de ridicat atunci când premierul britanic a susținut strategia imunzării colective la începutul epidemiei. Deşi numărul deceselor la un milion de locuitori este mult mai mare în Regatul Unit decât în Franța, succesul strategiei de vaccinare a lui Boris Johnson tinde să reducă rapid decalajele și a făcut deja posibilă redeschiderea magazinelor și barurilor.
Diferența dintre Johnson și Macron
Cifrele studiului par, de asemenea, să susțină strategia lui Boris Johnson de a „prelua controlul” mai degrabă decât de a suporta criza sanitară. În ciuda defectelor structurale, cum ar fi un sistem de sănătate mai tensionat în Regatul Unit decât în Franța și apariția variantei engleze, el a adoptat o strategie clară bazată pe vaccinare pentru a-și scoate țara din criză mai repede.
Astfel, pentru 54% dintre simpatizanții republicanilor, Boris Johnson a gestionat criza mai bine decât Emmanuel Macron. Doar printre susținătorii majorității prezidențiale se consideră că Boris Johnson, în majoritate (54%), a gestionat criza mai puțin bine decât președintele francez. Mai mult, printre cei mai vârstnici și, prin urmare, statistic, cei mai expuşi riscului, opiniile lui Boris Johnson despre gestionarea crizelor sunt cele mai bune.
Departe de caricaturile care i s-au făcut, Boris Johnson a reușit în cele din urmă să seducă majoritatea francezilor prin întruchiparea unei linii politice neobișnuite. Prin încălcarea codurilor a reușit să cucerească clase sociale dezamăgite de politică.