În ciuda neîncrederii în vaccinul Sputnik V din Rusia, Vladimir Putin a făcut apel la compatrioții săi, precum și la străini, să vină și să fie vaccinați acolo. Totodată, liderul rus a subliniat eficiența vaccinului anti-covid, dar și faptul că este un ser sigur.
În timp ce campania de imunizare împotriva Covid-19 rămâne în urmă în țara sa, președintele rus Vladimir Putin și-a chemat compatrioții vineri, 4 iunie, să vină să fie vaccinați, în timp ce şi-a exprimat dorinţa ca și străinii să vină să facă acest lucru în Rusia. „Vreau să-i rog pe concetățenii noștri să profite de această oportunitate” pentru a fi vaccinați gratuit, a pledat el în timpul Forumului Economic de la Sankt Petersburg (SPIEF), înainte de a ordona guvernului său să lucreze la „organizarea condițiilor pentru o vaccinare cu plată a străinilor din țara noastră”, arată Le Point.
„Vaccinul rusesc este recunoscut ca fiind cel mai sigur”, a spus el, explicând că doar 10% din populația lumii a fost vaccinată până acum, în timp ce „sute de milioane de oameni nu au acces la vaccinuri”. „Atât timp cât nu avem acces generalizat la vaccinuri […] pe toate continentele, riscul unei epidemii nu va dispărea”, a continuat el.
În timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, Putin a revenit asupra chestiunii aprobării în Europa a vaccinului rusesc Sputnik V. Este în curs de examinare de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), o procedură care durează prea mult în ochii Moscovei. „Cred că este o cursă pentru bani din partea celor care produc acest vaccin în alte țări și doresc să exploateze piața europeană și o fac cu strălucirea lor obișnuită, sunt buni la asta”, a asigurat el.
Vaccinarea în Rusia a devenit mai lentă
Cancelarul austriac Sebastian Kurz, care a participat la discuția prin videoconferință, a spus că speră „aprobarea va fi finalizată în curând”, potrivit cuvintelor rusești traduse în germană. Stăpânul Kremlinului s-a manifestat deja de mai multe ori pentru a le concetățenilor să fie vaccinați, în timp ce ritmul este foarte lent, în principal din cauza neîncrederii în vaccin.
Oficial, aproape 11 milioane de ruși au primit până acum cele două doze necesare, adică aproximativ 8% din populație. Potrivit unui sondaj efectuat în aprilie de institutul independent rus Levada, mai mult de 60% dintre cei chestionați nu intenționează să fie vaccinați, în ciuda cifrelor de noi contaminări care nu au scăzut de câteva săptămâni.
Rusia a fost prima țară din lume care a anunțat că a aprobat un vaccin împotriva coronavirusului în august 2020, numit Sputnik V, chiar înainte de sfârșitul studiilor clinice. Au mai fost autorizate încă două, pe lângă o versiune „ușoară” a Sputnik V într-o singură doză. Țara ar avea unul dintre cele mai grele bilanţuri ale pandemiei. Potrivit agenției de statistici Rosstat, aproximativ 250.000 de decese i-au fost asociate coronavirusului la sfârșitul lunii martie, mai mult de dublul numărului recunoscut până în prezent de guvern în rapoartele sale zilnice.