Ministrul liberal al Muncii, Raluca Turcan, a susţinut joi, 28 ianuarie, o conferinţă de presă în care a dat o veste extrem de importantă pentru bugetari.
“Proiectul va reajusta numărul de sporuri existente și de asemenea cuantumul unor sporuri”
Mai exact, ministrul spune că se va umbla la numărul de sporuri primite de angajaţii de la stat, dar şi la cuantumul sporurilor. Motivul: inechităţile din sistemul public de salarizare. Raluca Turcan atrage atenţia că, în unele cazuri, sporurile se vor acorda de acum ca sumă fixă. Se va renunţa astfel la suma procentuală raportată la salariul de bază.
“Corectarea legii salarizării neunitare din sistemul public este o prioritate. Spun „neunitare” pentru că există o serie de inechități în sistemul de salarizare public. Pe această lege avem un grup de lucru format din profesioniști care vor finaliza o variantă de proiect de lege care va fi trimis în Parlament și care va fi discutat cu partenerii sociali, care se referă la plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază.
Proiectul va reajusta numărul de sporuri existente și de asemenea cuantumul unor sporuri pe care noi le acordăm în momentul de față. Unele dintre ele pot fi acordate în suma fixă, nu procentual raportat la salariul de bază”, a transmis, joi, şefa de la Ministerul Muncii.
“Vom reașeza salariile de bază într-o ierarhie”
Raluca Turcan a vorbit şi despre o ierarhizare a salariilor de bază, aşa cum se dorea în legea iniţială, care a fost, din păcate, distorsionată ulterior.
“De asemenea, în grila de salarizare vom reașeza salariile de bază într-o ierarhie așa cum prevedea legea inițială, dar care a fost distorsionată fie prin modificări legislative prin care unii au sărit etape fie prin decizii ale instanțelor”, a mai precizat ministrul Muncii.
Detalii oferite şi despre recalcularea pensiilor
“Ultima mare recalculare a dosarelor de pensii din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 și a cuprins atunci aproximativ 1 milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 de luni pentru evaluarea celor aproape 5 milioane de dosare de pensii.
Recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, muncă egală, contribuție egala, pensiile sunt considerabil diferite.
Recalcularea pensiilor este o măsură de reformă în sistemul public de pensii care aduce echitate pentru milioanele de oameni, într-un format sustenabil din punct de vedere economic.
Este o reformă care se va organiza în jurul a două concepte cheie: contributivitate și echitate”, a declarat, joi, Raluca Turcan.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea