Nu l-au cunoscut decât pe Vladimir Putin în fruntea Rusiei și războiul rece nu seamănă pentru ei decât cu câteva pagini dintr-o carte de istorie. Bărbații și femeile sub 25 de ani, născuți într-o lume occidentală care pare să fi uitat cele două războaie mondiale, sunt brutal ajunși din urmă de trecut, de epoca bunicilor lor, se arată în noul editorial Le Temps.
Le Temps: Luptele de stradă, TikTok și războiul rece
Luni dimineața, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se adresa poporului său utilizând codurile generației Z. Cu telefonul îndreptat spre fereastră prin perdele pentru a arăta că este încă a Kiev în această dimineață, se întoarce apoi spre aparat, se filmează, șoptește, apoi, îndepărtându-se de geam ne conduce pe un coridor până la biroul prezidențial. Pune telefonul jos și-și începe discursul către națiune în fața camerei, pe model 2022, Le Temps.
Exemplul lui Alex Hook
Pe rețelele de socializare, soldații ucraineni fac același lucru. Alex Hook, situat în Donbas, se pune în scenă împreună cu camarazii săi de război, înarmați, dansând pe cântecele Nirvana înainte de a pleca la luptă, 4,3 milioane de abonați îi urmăresc pe TikTok și dau like. Suprarealist pentru cei de peste 45 de ani, normal pentru generația millennials.
Povestea care înconjoară războiul nu este nouă. Dintotdeauna, generalii au făcut în așa fel încât să submineze moralul adversarilor lor sau să-și însuflețească trupele. Monarhiile din antichitatea greacă îi numeau pe perși decadenți și pe celți barbari, amintește Stephanie Lamy, specialistă în strategiile dezinformării. Dintotdeauna, serviciile de informații au făcut parte din armele ce trebuiau stăpânite. Kremlinul a tăiat accesul rușilor la rețelele de socializare și a instituit o lege care obligă majoritatea media occidentale să-și înceteze munca sau să plece din țară. Principalele rețele, la rândul lor, au suspendat conturile media de stat ruse „Russia Today” și „Sputnik” în Europa.
Un potop vizual
Deși și alte războaie au fost trăite în direct, acesta ne proiectează și mai departe în tranșee și în adăposturi. Prinși în acest potop vizual de clădiri în flăcări, de bombardamente și de refugiați aruncați pe drumuri, descoperim toți cu groază că războiul care defilează pe telefoanele noastre mobile se desfășoară la ușa noastră. Lumea a fost dată peste cap în câteva ore și observăm tresăririle lumii care se desenează. Certitudinile dinaintea pandemiei au sărit în aer, istoria nu încetează să ne surprindă.
Redacția „Le Temps” caută s-o prezinte în fiecare zi, în freamătul știrilor. Conținutul special pregătit este ocazia de a recrea contextul. Pentru generația născută după 11 septembrie 2001 și pentru toți cei care caută să încetinească, câteva clipe, pulsația acestui conflict nebunesc.