Într-o zi de primăvară cu soare, cum sunt și cele de-acum, rătăceam cu ai mei pe străzile din centru, probabil la cumpărături. La un moment dat am reperat un soldat în uniformă albastră de miliție care păzea o casă destul de discretă, foarte aprope de Calea Victoriei și de hotelul București.
L-am auzit pe taică-miu șoptind: “Aici stă Nicu Ceaușescu”. Locul a căpătat brusc o însemnătate foarte mare pentru mine și într-o secundă am “fotografiat” fiecare detaliu al casei, poziționare și ambient, încercând să-mi imaginez ce-o face “fiul lui Tovarășu’” toată ziua în casa aceea destul de mică și de ce nu stă cu părinții lui într-unul dintre palatele din apropiere.
Nu știu să-mi explic ce resorturi mi-au ținut atât de vie această amintire veche peste ani, însă am un flashback ca acesta ori de câte ori trec pe strada George Enescu, pe lângă fosta casă a lui Nicu Ceaușescu, devenită sediul UNITER imediat după 1989.
Acum doi-trei ani când am aflat că la parterul instituției s-a deschis un restaurant e limpede că n-am putut rezista tentației de a merge imediat acolo ca să văd, în sfârșit, ce se ascunde în spatele acelei uși de lemn masiv care, pe vremuri, era păzită de un soldat în uniformă albastră.
Restaurantul se numește destul de sugestiv “Le Theatre” și înțeleg că este rezultatul unui parteneriat cu UNITER. Locul este foarte elegant amenajat, cu decoruri bine armonizate într-un concept ușor de intuit. Pereții sunt ornați cu diverse schițe, afișe, costume și machete din spectacole, iar atmosfera generală este una foarte intimă, potrivită pentru întâlniri romantice, mai cu seamă că locul dispune și de un pian, care întregește atmosfera aceasta elegantă și liniștită, cu acorduri de jazz molcom pe care le poți asculta live aproape în fiecare seară.
Vara pare să fie mai multă animație în acest loc, datorită grădinii foarte frumoase transformată în terasă. Care este foarte mare, dar în acelaşi timp intimă şi foarte cochetă, cu multe spații individualizate mascate de verdeață abundentă și flori. Pe lângă porțiunea din față, care se poate vedea încă de la intrare, în spate mai există o terasă acoperită “la înălţime”, care poate părea la prima vedere un mic foișor, însă este și ea destul de încăpătoare.
Mancarea este destul de bună, însă nu am mâncat prea multe lucruri la “Le Theatre” care să mi se pară absolut remarcabile. Serviciul este prompt și destul de corect. Însă evitați terasa de sus în timpul zilei. Chelnerii își fac de lucru mai degrabă pe jos, unde-i mai multă lume și uită să mai urce și scările, din când în când, ca să verifice dacă e totul ok și acolo.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La aperitiv, vă recomand să încercați una dintre salate, care sunt foarte interesant asamblate în farfurie. De exemplu salata Thai (34 de lei), care înglobează într-o porție destul de mare mușchi de vită, rucola, roșii cherry, parmezan, humus și un dressing. Sau salata de hering cu sos de capere, în care heringul marinat este servit într-un cartof copt (28 de lei). La felul doi puteți să gustați unul dintre peștii recomandați de ospătar în ziua respectiva, o tigaie picantă cu vită foarte gustoasă (37 de lei) sau un cotlet de miel cu salată verde și sos de iaurt (44 de lei). Pentru desert nu am nimic special de recomandat.

Legendă

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5

Le theatre
Str. George Enescu nr. 2
0725.966.636
021.318.28.74, 0733.976.471
www.letheatre.ro