Principalul eveniment al saptamanii 5-11 februarie a fost deprecierea masiva a cotatiilor titlurilor Terapia Cluj. Pretul acestor valori mobiliare a scazut rapid miercuri, inca de la inceputul sesiunii de tranzactionare. In mai putin de doua ore, cotatiile scazusera de la 5.400 lei/actiune, la 4.150 lei/actiune. Unii brokeri au aflat pe diverse cai de hotararea AGA de majorare a capitalului social al companiei prin aport in natura si in numerar printr-o emisiune de actiuni la pretul de 2.000 lei/actiune. Alti operatori ai pietei de capital habar n-au avut de deciziile luate cu o zi in urma de actionarii companiei clujene. Cand vestea a ajuns la urechile tuturor, era deja prea tarziu; in piata nu mai existau cumparatori pentru titlurile Terapia.
Dupa inchiderea sedintei a izbucnit scandalul. La protestele operatorilor pietei de capital, referitoare la faptul ca decizia AGA nu a fost cunoscuta egal in piata de catre toti traderii, Bursa a intervenit in forta joi, 11 februarie, anuland toate tranzactiile (129.811 titluri) de miercuri cu actiunile companiei clujene.
Un raport al societatii indica faptul ca, in urma aportului in natura reprezentat de sase echipamente (linii de asamblare, sisteme de ventilatie etc) adus de cei doi actionari principali PAS si Romferchim, acestora li se atribuie 16,8 milioane de actiuni, la o valoare de emisiune de 2.000 lei/actiune, capitalul social majorandu-se de la 44,89 miliarde, la 61,69 miliarde lei. A doua etapa a majorarii capitalului este lansarea unei emisiuni de 49,69 milioane actiuni oferite la subscriere contra bani gheata la acelasi pret de 2.000 lei/actiune.
Un oficial al Terapiei, din cadrul Biroului actionariat, ne-a declarat ca pretul de vanzare al noilor titluri a fost stabilit la 2.000 lei/actiune (cu valoare nominala de 1.000 lei/actiune), astfel incat structura actionariatului sa ramana proportional aceeasi. La aceasta majorare au dreptul sa subscrie actionarii inregistrati la 1 februarie.
Joi, tranzactiile cu aceste titluri au fost foarte reduse, doar 1.360 de actiuni schimbandu-si posesorii. „Terapia este o companie buna, si aceasta retehnologizare, dublata de un aport de capital in numerar, nu face decat sa o intareasca”, ne-a declarat un trader. Alti brokerii insa apreciaza ca, pe termen scurt, pretul acestor valori mobiliare poate scadea catre 3.000 lei/actiune.
Actiunile Alro raman una dintre atractiile pietei, interesul fiind manifestat atat de investitorii romani, cat si de cei straini. Marti, pretul mediu al titlurilor s-a apreciat cu 5% pe fondul tranzactionarii unui numar mare de actiuni. „Din cele 22 .790 titluri, multe au fost pachete tranzactionate intre 54.500 lei/actiune si 58.000 lei/actiune”, ne-a declarat un trader. Operatorii pietei de capital spun ca interesul pentru aceste titluri se datoreaza si declaratiilor optimiste ale presedintelui ING Barrings Securities, Misu Negritoiu, referitor la oportunitatea fuziunii Alro si Alprom, cotatiile titlurilor Alro putand ajunge intr-o saptamana la valori apropiate de 64.000 lei/actiune.
Investech Valori Mobiliare a reusit, dupa o lupta titanica, inceputa la mijlocul lunii ianuarie, sa scape, prin intermediul unor vanzari saptamanale masive, de pachetul „actionarului semnificativ” detinut la Ciprom Ploiesti, companie putin atractiva pentru investitori din cauza rezultatelor financiare negative.
Operatorii pietei de capital spun ca investitorii straini asteapta semnale pozitive din partea Guvernului si Parlamentului, materializate prin votarea bugetului si incheierea unui acord cu FMI.

Bogdan Calina