Operaţiunile de leasing financiar se diferenţiază de creditarea bancară. Şi trebuie înţelese avantajele şi dezavantajele pentru a accesa cea mai bună soluţie de finanţare a nevoii companiei.
Prin leasing financiar, valoarea adăugată este creată de utilizarea bunului cumpărat. Finanţatorul are drept de proprietate asupra vehiculului, astfel bunurile achiziţionate pot fi recuperate relativ mai uşor când un client intră în incapacitate de plată sau nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată.
În principiu, leasingul este o finanţare de active, iar dreptul de proprietate asupra acestora conferă o garanţie suficientă pentru accesarea finanţării în majoritatea situaţiilor.
Un avantaj al leasingului financiar, în comparaţie cu un credit bancar îl constituie accesibilitatea clientului la mai multe canale de vânzare: reţeaua băncilor de retail, direct de la companiile de leasing, de la brokeri sau de la dealeri de autovehicule.
Taxele sunt un argument puternic pentru alegerea leasingului, însă nu trebuie să primeze. Este important de luat în calcul şi alte beneficii. Cum ar fi faptul că toate contractele de leasing sunt mai flexibile când vine vorba de nevoile consumatorului : opţiunea de a renunţa înainte de scadenţă, posibilitatea reînnoirii prin perioade adiţionale, opţiunea de a achiziţiona vehiculul la terminarea contractului.
Un alt avantaj al leasingului este faptul ca utilizatorul poate finanţa până la 95% din preţul de achiziţie al vehiculului, iar gajul este doar bunul cumpărat. Finanţarea prin leasing este, de asemenea, preferată atunci când vehiculul şi-a atins gradul de uzură la finalizarea contractului, deoarece statutul de proprietate este mai flexibil.
Accesul la creditare este de asemenea, mult mai facil. Evaluarea cererii de finanţare durează cel mult câteva zile. Este mult mai uşor ca o companie să fie acceptată la finanţarea prin leasing decât prin credit bancar. Asta pentru că finanţarea prin leasing este mult mai specializată decât acordarea unui credit şi, astfel, riscurile sunt mai uşor de controlat de către o societate de leasing decât de o bancă. Fapt ce a determinat ca o serie de bănci să-şi înfiinţeze divizia de leasing, cu scopul de a avea un grad mai ridicat de penetrare a pieţei.
Companiile mici, avatanjate
Într-o companie mică, decizia de finanţare este determinată mai mult de oportunităţile de creştere, în timp ce în companiile mari decizia este influenţată de considerentele fiscale. Practic, leasingul permite companiilor mici să supravieţuiască şi să se dezvolte. Fundamentul pentru contractarea leasingului stă în capacitatea companiei de a-şi creşte veniturile cu ajutorul bunului cumpărat.
Leasing financiar auto
Perioada contractului: 12-60 luni
Avans minim: 15%
Valoare reziduală: 0-20%
Asigurare Full CASCO, fără franşiză, prin asiguratori agreaţi
Dobânda de finanţare este variabilă, cu prag minim, revizuibilă trimestrial, în funcţie de indicele EURIBOR (3 M);
Comisionul de analiză dosar este flat, aplicabil la valoarea bunului finanţat;
Comisionul lunar de administrare este aplicat la valoarea finantata initial;
Taxa logistică: 150-250 EUR, fără TVA (în funcţie de tipul şi marca bunului).
Avantaje Leasing-ului financiar
1. Clientul devine proprietarul bunului la sfârșitul contractului
2. Nivel flexibil al ratei reziduale care poate diminua rata lunară
3. Vama, înmatricularea, asigurarea se realizează de către firma de leasing.
4. Valoarea avansului și durata perioadei de finanțare sunt flexibile
5. Rată lunară compusă din principal, dobândă și TVA.
6. Cheltuielile cu amortizarea bunului, asigurare, diferenţele de curs valutar, TVA și pe cele cu dobânda se pot amortiza
7. Eşalonarea plăţilor TVA de-a lungul perioadei de leasing şi amânarea obligaţiilor de plată aferente importului,
8. Documentaţie simplificată
Dezavantaje Leasing-ului financiar
1. Riscurile utilizării bunului trec în grija utilizatorului
2. Avansul este obligatoriu
3. Rata este încărcată de costurile de asigurare.
4. Cheltuielile legate de întreținerea bunului le suportă clientul
Documente necesare pentru leasing auto
1) cerere de finanţare şi fişa sintetică completate – original;
2) factura proformă emisă de furnizor / înştiinţare preţ / precontract de vânzare-cumpărare – copie;
3) specificaţie tehnică în care să se menţioneze carateristicile tehnice ale bunului finanţat, lista dotărilor standard şi opţionale precum şi pretul acestora – copie;
acord de consultare a bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare (3 exemplare) – original;
4) declaraţie privind identitatea beneficiarului real al fondurilor – original.
Acte juridice
1) certificatul de înmatriculare, actele constitutive şi actele adiţionale la actele constitutive (dacă este cazul) – copie;
2) hotărâre a organelor statutare (AGA, CA etc.) din care să rezulte acordul acţionarilor/asociaţilor privind achiziţionarea bunului în leasing, precum şi împuternicirea persoanelor ce reprezintă firma în negocierea şi semnarea contractului de leasing – original;
3) actul de identitate al persoanei care semnează contractul de leasing – copie;
4) specimen de semnătura vizat de bancă – conformat cu originalul de bancă.
Acte contabile
1) ultimelele două bilanţuri anuale disponibile vizate de Administraţia Financiară însoţite de balanţele şi anexele aferente – copie. În situaţia în care societatea nu are disponibile 2 situaţii financiare anuale, se va solicita un girant care să îndeplinească această condiţie;
2) ultima balanţă de verificare disponibilă (cu rulaje lunare în vederea cuantificarii obligaţiilor de plată la bugetul de stat), semnată şi ştampilată – copie;
3) certificat de atestare fiscală sau copie după ordinele de plată care atestă plata la zi a obligaţiilor către bugetul general consolidat.
Ce conţine un contract de leasing
1. Părţile: finanţatorul și utilizatorul.
2. Descrierea exactă a bunului
3. Valoarea totală
4. Valoarea ratelor de leasing şi termenul de plată
5. Perioada de utilizare în sistem de leasing a bunului
6. Clauza privind obligaţia asigurării bunului.
7. valoarea initiala a bunului;
8. dreptul de opţiune cu privire la cumpărarea bunului şi la condiţiile
5 ani este perioada maximă de acordare a unui leasing financiar auto