O creştere importantă s-a înregistrat pe segmentul de echipamente, care a crescut cu 43%, segmentul auto înregistrând o majorare de 29% faţă de anul precedent.

Potrivit datelor prezentate de oficialii Asociaţiei, anul trecut au fost vândute doar 9.600 de maşini recuperate faţă de 15.400 de unităţi înstrăinate în anul 2010. Numărul este mai mic datorită faptului că în 2011, mai puţine autovehicule au ajuns înapoi la firmele de leasing.

De exemplu, valoarea maşinilor nerecuperate a fost în 2011 de numai 47 milioane de euro faţă de 145 milioane de euro, valoare înregistrată în anul anterior.

Companiile de leasing recuperează până la 50-60% din valoarea finanţată iniţial la autovehiculele returnate de clienţi. Reprezentanţii companiei spun că pentru diferenţă, în cazul în care nu se acoperă dauna, se îndreaptă spre client pentru a o recupera, conform legislaţiei în vigoare.

Estimări bune şi pentru acest an

Conducerea Asociaţiei se aşteaptă şi în acest an la o creştere a pieţei, de aproximativ 15%.

“Anul trecut ne aşteptam la o creştere de 10-15%, dar din fericire piaţa leasingului a crescut cu 20%. Anul acesta estimăm o creştere de 10-15% pentru piaţă datorită faptului că există necesarul de investiţii iar cererea este în piaţa românească”, a declarat Antoaneta Curteanu, preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare – ALB România.
"Nevoia de produse de leasing există. Ştim că sunt proiecte în aşteptare, amânate, în infrastructură. Din păcate nu s-au materializat aceste tranzacţii dar sperăm ca lucrurile să se deblocheze. Încercăm să mutăm oferta pe lei, dar clienţii preferă euro. Oamenii au început să îşi facă bugetele familiei în euro. Atâta vreme cât telefonul şi celelalte facturi vin în euro cred că s-a transformat într-un automatism să îţi calculezi totul în euro", a continuat Antoaneta Curteanu.