După cele aproape 900 de milioane de euro înregistrate de piața leasingului de echipamente în 2008, segmentul a atins fundul prăpastiei în 2010. Atunci, piața a căzut de patru ori față de anul 2008. 2011 arată însă o creștere de 67% a acestui segment, de la 217 milioane de euro la 324 de milioane de euro, potrivit datelor publicate de Asociația Societăților Financiare – ALB România. Creșterea a fost generată în principal de finanțarea utilajelor din agricultură și construcții.
Astfel, echipamentele au ajuns să dețină un procentaj de 24% din totalul pieței de leasing, după ce în 2010 a deținut 21%.
Cel mai dinamic segment al utilajelor finanțate în leasing a fost cel din agricultură, unde constatăm o triplare a volumului de finanțări de la an la an. Astfel, dacă în 2010, agricultura reprezenta 8% din totalul leasingului de echipamente, în 2011 acest procentaj a avansat până la la 24%. O creștere importantă s-a constatat și pe segmentul echipamentelor electrice, de la 4% la 10%, și pe cel al construcțiilor, de la 13% la 19%.
Așa cum arată președintele Raiffeisen Leasing, Felix Daniliuc, „Leasingul este un foarte bun barometru al economiei. Totdeauna am spus că activele finanțate prin leasing se regăsesc în economie. Dimensiunea creșterii economice este direct proporțională cu creșterea pieței de leasing“.
Câștigătorii crizei: firmele din agricultură, construcții drumuri și sectorul medical
Comentând cifrele statistice de pe piața leasingului de echipamente, Daniliuc arată că, atunci când vorbim de creșterea finanțării utilajelor din construcții, nu ne referim la cele tradiționale, segment rămas în continuare în recul după căderea pieței imobiliare, ci la utilajele speciale folosite în construcția de autostrăzi și în mentenanță de străzi, tot ceea ce ține de infrastructură. „În cazul Raiffeisen Leasing, numărul doi pe piața leasingului, cu o cotă de piață de 9% din total, finanțarea utilajelor și echipamentelor pentru construcția de autostrăzi reprezintă 40%-50% din totalul echipamentelor finanțate. Următoarea categorie finanțată de noi este cea a CNC-urilor, utilaje pentru prelucrarea metalelor, și aparatură medicală plus utilaje agricole“, precizează Daniliuc. De altfel, analiștii economici au atras atenția că anul acesta vom avea creștere economică generată majoritar de investițiile statului în agricultură.
În concluzie, cele mai dinamice sectoare economice în 2011, cu tendință de continuare și în 2012, sunt agricultura, sprijinită și de fondurile europene și de încrederea băncilor comerciale în finanțarea acestui segment, urmată de utilajele specifice din lucrările de dezvoltare a infrastructurii, sprijinite de stat. Un alt segment în dezvoltare este cel al producției industriale, datorită creșterii cererii de utilaje pentru prelucrarea metalelor – strunguri, freze, polizoare etc.
Pentru a ilustra ideea de barometru al economiei, Felix Daniliuc precizează că în 2012 ne putem aștepta să avem o piață a leasingului de circa 1,5 miliarde de euro, în creștere cu 4,5% față de 2011, cu condiția să înregistrăm o creștere economică reală de 0,5%.
Creșterea leasingului de echipamente se reflectă în creșterea economică. Practic, dacă avem creștere economică de 1%, leasingul crește cu 9%.
Felix Daniliuc, președinte, Raiffeisen Leasing