Anul trecut, Dănilă, Petre și Asociații au acordat asistență în 609 dosare de drept penal al afacerilor, iar 30% dintre acestea au au vizat probleme juridice rezultate din contracte de leasing. „Domeniul cu ponderea cea mai mare printre cazurile de criminal business law preluate de DPA în 2010, precum și în primele trei luni ale 2011, este al leasingului”, spune Nicoleta grama, partener al DPA.
„Activitatea infracțională în acest domeniu, mai ales în cel al leasingului auto, este una relativ extinsă întrucât făptuitorii exploatează la maximum specificul acestui domeniu, dar de faptul că autoturismul finanțat este proprietatea companiei de leasing, dar se află în folosința exclusivă a utilizatorului, drept pentru care compania nu urmărește permanent autoturismul, iar utilizatorul poate folosi diverse metode să traficheze acest bun”, adaugă Nicoleta Grama.
Valoarea estimată a dosarelor de drept penal al afacerilor în 2010, conform raportării la valoarea prejudiciului creat prin săvârșirea infracțiunilor, este estimată de casa de avocatură la 154 milioane lei. În primul trimestru al acestui an, DPA a înregistrat spre instrumentare ale 27 de dosare legate de leasing.
Cifra de afaceri a DPA a crescut, anul trecut, cu 23% și cu ajutorul departamentului de criminal business law. „Litigiile în leasing ar trebui să fie mult mai ușor de soluționat și mult mai puțin supuse interpreatărilor, având în vedere că nerespectarea obligațiilor contractuale de plată și/sau restituire a bunurilor este evidentă, însă soluțiile date de instanțe în spețele controversate de litigii în leasing depind de valoarea argumentelor aduse de avocați”, mai spune Grama, care adaugă că „cu cât este mai bine construită și datele prezentate sunt mai convingătoare, cu atât mai mult scad posibilitățile luării unor decizii greșite de către instanțe.”
În primele trei luni ale 2011 a avut loc o stabilizare a pieței și o scădere a numărului de cazuri față de aceeași perioadă a anului trecut, însă avocații DPA consideră că este greu de estimat dacă până la finele anului fenomenul va lua amploare sau va stagna.