Societăţile de leasing găsesc forme noi de finanţare pentru proprietarii de imobile Dezvoltarea segmentului rezidenţial şi finalizarea unor proiecte începute cu doi-trei ani în urmă a determinat o dezvoltare fără precedent pe piaţa leasingului imobiliar. Aflat încă la început de drum, acest segment al pieţei de leasing a început deja să se specializeze, oferind clienţilor mai multe tipuri de produse. Sistemul clasic de leasing permite utilizatorului să intre în
Societăţile de leasing găsesc forme noi de finanţare pentru proprietarii de imobile
Dezvoltarea segmentului rezidenţial şi finalizarea unor proiecte începute cu doi-trei ani în urmă a determinat o dezvoltare fără precedent pe piaţa leasingului imobiliar. Aflat încă la început de drum, acest segment al pieţei de leasing a început deja să se specializeze, oferind clienţilor mai multe tipuri de produse.
Sistemul clasic de leasing permite utilizatorului să intre în posesia bunului finanţat la finalul perioadei de închiriere a imobilului (de obicei, se alege această variantă pentru imobile noi sau aflate în construcţie). Pe lângă acesta, a apărut însă şi un produs nou – „Sale Lease Back“. Acesta presupune preexistenţa unui imobil pe care proprietarul îl foloseşte pentru a obţine o finanţare în sistem leasing. Sale Lease Back este împărţit la rândul său în două subcategorii. Pe de o parte, persoanele care au un imobil cumpărat cu credit bancar, leasing sau altă formă de împrumut pot refinanţa datoria veche pentru a obţine condiţii mai bune. Pe de altă parte, cei care deţin un imobil pot obţine cash pentru a dezvolta un proiect de afaceri sau o altă investiţie imobiliară.
De reţinut însă, aceste produse se adresează în special persoanelor juridice (doar 3% din cei care au contractat un leasing imobiliar în 2007 sunt persoane fizice). Deducerea TVA nu se aplică în cazul persoanelor fizice. Este însă un produs avantajos pentru o serie de forme „hibride“ de persoane fizice/juridice. Preferaţii companiilor de leasing sunt avocaţii, medicii, notarii, consultanţii, contabilii şi evaluatorii autorizaţi, organizaţi de regulă ca persoane fizice autorizate (PFA).
Documentaţia pentru obţinerea unui astfel de produs este destul de simplă: declaraţia anuală de venit şi cel puţin bilanţul unui an de activitate. În acest ultim caz, contra-garantarea finanţării cu contracte ferme ale IMM sau PFA este un atu, bonitatea solicitantului putând fi apreciată mai bine.
Pentru firme, mai ieftin decât creditul bancar
Faţă de creditul bancar ipotecar sau de cel de nevoi personale garantat cu ipotecă, Sale Lease Back nu poate fi contractat decât în euro, la dobânzi de peste 8%. Totuşi, structura de comisioane este mult mai transparentă decât în cazul creditului bancar: se percepe doar un singur comision aplicabil la valoarea imobilului, de regulă în jur de 2%. În cazul băncilor, vorbim de dobânzi fixe în primul an şi apoi de costuri mult mai mari în anii următori. În plus, la bănci există o multitudine de comisioane, inclusiv de rambursare în avans, nu doar un singur comision de management.
Problema avansului nu se pune în cazul leasingului, finanţările pe Sale Lease Back mergând până la 90% din valoarea imobilului. Trebuie totuşi subliniat că evaluarea imobilului este foarte importantă, mai ales în contextul zvonurilor destul de tulburi de pe piaţa imobiliară. Tocmai de aceea, evaluarea imobilului se face de către biroul tehnic al societăţii de leasing, iar valoarea acestuia trebuie să fie în jurul valorii solicitate de client pentru a se obţine un plus de bonitate.
SALE LEASE BACK
AVANTAJE
Deducerea TVA: contractele de vânzare cumpărare se fac între două firme.
Flexibilitatea: finanţarea prin Sale Lease Back merge până la 90% din valoarea evaluată a imobilului
Costuri: dacă posesorul imobilului alege o rată reziduală mai mare (de până la 50%), ratele sunt mai mici decât în cazul unui credit bancar
DEZAVANTAJE
Impozitele şi costurile notariale se plătesc de două ori de către proprietarul iniţial: o dată la transferul de proprietate de la deţinător la societatea de leasing, a doua oară la sfârşitul perioadei de leasing, când proprietarul plăteşte aceleaşi taxe, dar la valoarea reziduală.
Septimiu Postelnicu, preşedinte UniCredit Leasing
GHIŞEUL CU INFORMAŢII FINANCIARE
Profit in crestere la BRD
La finele primului trimestru din 2008, BRD a înregistrat o creştere a venitului net bancar de 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditele acordate se ridicau la aproape 28 miliarde lei (7,5 miliarde euro), în creştere cu 44% în raport cu 31 martie 2007. Creditele acordate persoanelor juridice au crescut cu 41% comparativ cu luna martie a anului 2007, iar creditele acordate persoanelor fizice sunt în creştere cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Suporter Euro 2008 la BCR
Clienţii pot opta pentru acest produs numai până la sfârşitul lunii mai. „Cu depozitul Suporter EURO 2008, echipa naţională de fotbal a României are mai mulţi suporteri. Calificarea în fazele superioare nu va aduce doar bucurie, ci şi câştiguri pentru clienţii noştri“, a declarat Sorin Mititelu, director executiv al Direcţiei Dezvoltare afaceri şi produse retail. Suma minimă de constituire a depozitului „Suporter EURO 2008“ este de 1.000 lei.
EuroMax de la Allianz
Allianz-Ţiriac a lansat în ediţie limitată o nouă poliţă de asigurare de viaţă cu componentă de investiţie – EuroMax. Produsul îmbină protecţia oferită de poliţele clasice de asigurare de viaţă cu beneficiile unor investiţii garantate. EuroMax garantează la maturitate nu doar valoarea capitalurilor investite, ci chiar randamentul maxim înregistrat de valoarea contului contractanţilor oricând pe perioada de valabilitate. EuroMax trebuie privit ca un instrument de planificare financiară pe termen lung, în condiţiile în care el ajunge la maturitate în data de 30 iunie 2020.
Depozite noi la Alpha Bank
Alpha Bank România a lansat noul cont curent Alpha Premier, produs ce vine cu o ofertă completă, clienţii beneficiind în acelaşi timp atât de câştiguri generoase din dobândă, cât şi de acces permanent la fondurile disponibile. Rata de dobândă aferentă contului Alpha Premier se apropie de nivelul celei a depozitului la termen – de până la 9% pe an pentru contul în lei şi de până la 3,7% pe an pentru contul în euro.
Contul Alpha Premier este însoţit şi de multiple facilităţi: AlphaCard Visa Electron fără taxă de emitere şi taxă anuală, dar clientul poate opta şi pentru AlphaCard Visa Classic sau AlphaCard Visa Credit şi acces gratuit la Alpha Click serviciul de internet banking.
Capital – Editia nr. 20, data 21 mai 2008